În atenția autorităților contractante: Ultimele noutăți legislative în achizițiile publice

achizitii publice

Ordonanța de urgență nr. 114 din 09.07.2020 încurajează în mod indirect și prin efectele sale consultanța în achiziții publice pentru autoritățile contractante. Mai jos despre ce modificări s-au adus.

Autoritățile, nevoite să se grăbească cu atribuirea contractelor

OUG 114 modifică și completează trei acte normative care impactează negreșit domeniul achizițiilor publice. Mai precis, este vorba de legile 98/2016, 99/2016 și 101/2016. Cunoscând noutățile legislative din domeniu, experții în achiziții publice au identificat destul de repede care este modificarea de interes pentru autoritățile publice contractante.

Această ordonanță a scurtat considerabil termenele pe care autoritățile contractante le au la dispoziție pentru a atribui contractele în urma finalizării oricărei achiziții publice. Ce rezultă de aici? Că volumul de lucru substanțial va trebui acoperit într-o perioadă vizibil mai scurtă.

Apare nevoia de consultanță pentru achiziții publice pentru autorități contractate. De fapt, această nevoie exista și anterior publicării ordonanței 114, numai că din iulie 2020 începând, devine și mai pregnantă, devine de preferat, o cale bună de urmat.

Aici legiuitorul chiar a prevăzut necesitatea experților în achiziții publice care să dea o mână de ajutor, așa că a menționat că, pe întreaga perioadă a desfășurării serviciilor, pot fi angajați consultanți specializați fără a fi aduse modificări în numărul de posturi aprobat:

ART. 234^1 (1) (…) autorităţile contractante pot angaja experţi, pe perioadă determinată, cu contract individual de muncă, în afara organigramei aprobate potrivit legii (…), pentru a asigura buna desfăşurare a acestora (…)”.

Legea încurajează autoritățile contractante să apeleze la experți

Iată una dintre importantele noutăți legislative referitoare la achizițiile publice. Compania LC Advertising & PR își anunță disponibilitatea de a ajuta orice autoritate implicată în achiziții publice, ca expert în acest domeniu de activitate, cunoscând îndeaproape legislația și modificările aferente și asimilând deja noile modificări și condiții generate de OUG 114.

Autoritățile contractante trebuie să afle numaidecât că pot beneficia de astfel de soluții conform legislației în vigoare și că pot atribui contractele în termenul nou stabilit de lege, după ce procedura în achiziții publice se va fi încheiat, fără riscuri și fără presiune pe personal.

De cealaltă parte, a ofertanților, există de asemenea modificări. Comercianții de produse și prestatorii de servicii, în calitate de ofertanți, au voie la mai puține clarificări aduse dosarului de licitație, iar intervalul de depunere a contestațiilor este de asemenea redus.

Rapid și clar pentru ambele părți implicate în achizițiile publice

Prin efectele sale, această ordonanță de urgență face totul mai rapid și mai clar de ambele părți implicate în procedurile de achiziții publice – autorități contractante și ofertanți. Gradul de profesionalism trebuie ridicat de ambele părți, iar acolo unde nu se poate în regie proprie, consultanța specifică este cheia și soluția.

Iată de ce a beneficia de consultanță în achiziții publice pentru autorități contractante este o idee din ce în ce mai bună. Practic, se traduce pe de o parte prin externalizarea acestor activități uneori anevoioase și care necesită multă atenție și pe de cealaltă parte creșterea ușurinței de îndeplinire a procedurilor privind achizițiile publice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *