În Germania se propune plata, inclusiv retroactivă, pentru cei vaccinați. Vor să ofere 500 de euro – Capital

Răsturnare de situație: În Germania se propune plata, inclusiv retroactivă, pentru cei vaccinați. Astfel se speră să fie obținută imunitatea de turmă.

Germania este departe de a atinge procentul de 85% din populație imunizată cu două doze de vaccin.

Răsturnare de situație: Bani pentru cei care acceptă vaccinul

În lupta pentru imunitatea de turmă, economista comportamentală prof. Nora Szech din Germania recomandă stimulente financiare.

Ea este de părere că imunitatea efectivă nu poate fi atinsă cu alte mijloace.

Trebuie precizat că, în Germania, campania de vaccinare își pierde din viteză. Aproape 40% dintre germani au fost deja vaccinați de două ori.

Dar, având în vedere răspândirea rapidă a variantei Delta, deosebit de contagioase, se recomandă o rată de vaccinare de 85%, care presupune o mai mare disponibilitate de vaccinare din partea populației.

Pentru a reduce decalajul, discuția despre posibilele stimulente pentru cei care refuză vaccinarea devine tot mai prezentă.

Abordările similare din SUA, Grecia sau Elveția variază de la bere gratuită, bonuri de telefonie mobilă, alte gratuități, până la bilete pentru o loterie de vaccinare de un milion de dolari.

”Persoanele mai puțin educate, deosebit de expuse riscului”

Profesorul economist comportamental Nora Szech de la renumitul Institut de Tehnologie Karlsruhe (KIT) și colega ei Marta Serra-Garcia de la Universitatea din San Diego au examinat modul în care stimulentele financiare ar putea spori disponibilitatea de vaccinare.

Într-un interviu pentru Merkur.de, Szech explică cât de mare ar trebui să fie un posibil bonus de vaccinare și cât de eficiente sunt loteriile .

”Ne-am uitat la diferite facilități și la plăți monetare. Ambele funcționează. Mai ales persoanele mai puțin educate, care sunt deosebit de expuse riscului de Covid-19, sunt vizate de astfel de stimulente.

Pentru 500 de euro s-ar vaccina

La 100 de euro, 80 la sută din toți adulții sunt gata să fie vaccinați. Pentru 500 de euro este aproape 90 la sută.”, a explicat Nora Szech.

”Alocația pentru cheltuieli ar trebui plătită tuturor celor care au fost vaccinați – inclusiv retrospectiv. Potrivit Institutului Ifo, valoarea socială a vaccinării este de 1500 de euro.

Ar trebui să oferim cel puțin o parte din asta oamenilor. 500 de euro ar fi doar o treime, dar pentru majoritatea oamenilor sunt mulți bani. Ar trebui să plătim asta.”, a adăugat economistul.

Sursa foto: Dreamstime.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *