În India se cere să fie declarată epidemie de ciupercă neagră. Rata de mortalitate este mult mai mare decât în cazul Covid-19 – Capital

În India se cere să fie declarată epidemie de ciupercă neagră. Ministerul Sănătății a trimis o scrisoare către 29 de state în acest sens.

Cererea uriașă a condus la epuizarea medicamentelor anti-fungice din farmacii, deși țara le produce pe plan intern.

În India se cere să fie declarată epidemie de ciupercă neagră. Rata de mortalitate este de 50%

India ar trebui să declare epidemie de “ciupercă neagră”, după ce numărul cazurilor de infecție cu această boală letală a crescut, avertizează autoritățile sanitare din această țară, potrivit BBC.

Mii de cazuri au fost înregistrate în ultimele luni la pacienți bolnavi de COVID sau care se recuperaseră după infecția cu coronavirus.

Infecția, denumită mucormicoză, este destul de rară, însă are o rată de mortalitate de 50%, unii pacienți putând fi salvați doar prin scoaterea unui ochi sau prin tăierea maxilarului.

În ultimele luni, în India au fost înregistrate mii de astfel de cazuri la pacienți bolnavi de COVID sau care se recuperaseră după infecția cu coronavirus.

Medicii bănuiesc că ar putea exista o legătură cu steroizii folosiți în tratarea COVID.

Diabeticii prezintă un risc deosebit, ciuperca neagră părând să se instaleze la 12-15 zile după ce pacientul s-a vindecat de COVID.

1.500 de cazuri într-un singur stat

Lav Agarwal, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a trimis joi o scrisoare către 29 de state din India, cerându-le să declare epidemie de ciupercă neagră.

Ministerul va putea astfel să monitorizeze mai atent evoluția din fiecare stat și să recomande tratamentele necesare.

Nu este clar exact câte cazuri există în India, care trece acum prin al doilea val de coronavirus, cu sute de mii de infecții noi și mii de decese zilnic.

Ministrul Sănătății din statul Maharashtra, Rajesh Tope, a declarat săptămâna trecută că erau 1.500 de cazuri de ciupercă neagră în acest stat, unul dintre cele mai puternic lovite de pandemie.

Într-un spital din Mumbai s-au înregistrat 24 de cazuri în două luni, față de șase cazuri în tot anul precedent.

Medicii au spus, de asemenea, că a trebuit să să scoată ochii pacienților sau să le taie maxilarele, pentru a împiedica propagarea ciupercii la creier, lăsând astfel pacienții desfigurați pe viață.

O ciupercă care se găsește de obicei în pământ, în plante, bălegar, fructe sau legume putrezite

Creșterea numărului de cazuri de mucormicoză a dus la epuizarea stocurilor de Amfotericină B, medicament antifungic, deși este produs de numeroase companii farmaceutice din India. De disperare, mulți oameni au recurs la piața neagră pentru procurarea medicamentului.

Mucormicoza este o infecție foarte rară. Este cauzată de expunerea la o ciupercă care se găsește de obicei în pământ, în plante, bălegar, fructe sau legume putrezite.

Ciuperca neagră afectează sinusurile, creierul și plămânii și poate fi fatală pentru pacienții diabetici sau cu imunitatea scăzută (cancer, HIV/SIDA).

Printre simptomele care apar în cazul infecţiei se numără: nas înfundat şi sângerări, durere şi umflare a ochiului, pleoape căzute şi vedere înceţoşată sau chiar pierdere a vederii. De asemenea, pe piele pot apărea pete de culoare neagră.

Sursa foto: Dreamstime.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *