
Laura Vicol și Vladimir Ciorbă părăsesc sediul Curții de Apel București, 4 februarie 2025. Colaj Hotnews. Inquam Photos / George Călin
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate joi contestaţiile depuse de inculpații din dosarul Nordis, între care fosta deputată PSD Laura Vicol şi soţul său, Vladimir Ciorbă, acționar majoritar al dezvoltatorului imobiliar, împotriva deciziei instanţei prin care au fost arestaţi preventiv.
În acelaşi dosar, au depus contestaţii şi ceilalţi trei arestaţi preventiv din dosar – Gheorghe Emanuel Poştoacă, Cristian Nicolae Poştoacă şi Florin Poştoacă, dar şi Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea (contabila grupării), Bogdan Adalbert Şaitoş – care sunt arestaţi la domiciliu, precum și George Marian Ivan, aflat sub control judiciar, potrivit Agerpres și News.ro.
Procesul este programat să înceapă la ora 14.00.
Acuzațiile aduse împotriva cuplului Vicol – Ciorbă
Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă au fost arestaţi preventiv pe 4 februarie, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.
Judecătoarea de la Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă în cazul cuplului Vicol-Ciorbă în dosarul Nordis deoarece fosta șefă a Camerei Deputaților a avut acces la date confidențiale din anchetă și putea compromite investigația.
De asemenea, Vicol a ascuns de anchetatori telefonul pe care îl folosea în mod curent, ea venind la sediul DIICOT cu un alt mobil.
În esenţă, Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă sunt acuzaţi că au delapidat zeci de milioane de euro din firmele din grupul Nordis şi au cheltuit banii pe vacanţe, călătorii cu avioane private, achiziţii de bunuri şi maşini de lux. Sumele retrase proveneau de la clienţii păgubiţi de gruparea Nordis.
Astfel, spun procurorii DIICOT, cuplul Ciorbă – Vicol a achitat 1,5 milioane euro pe zboruri cu avioane private sau elicoptere spre destinaţii de vacanţă din ţară şi străinătate – Nisa, Mykonos, Madrid, Paris, Delta Dunării.
De asemenea, au fost achiziţionate maşini de lux – Ferrari, Bentley, Rolls Royce – de aproape 5 milioane de euro.
Acuzaţiile din dosar sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
În dosar sunt cercetate, în calitate de notari, Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, şi fosta deputată PSD Andreea Cosma.
În total, ancheta vizează 40 de persoane fizice şi 32 de firme şi se referă la un grup infracţional organizat, „structurat pe un model piramidal cu trei paliere”, potrivit DIICOT.