Incident deasupra Mării Negre, aproape de România: Un Suhoi rusesc a șicanat o aeronavă poloneză. „Manevre agresive și periculoase. Echipajul a reușit să redreseze avionul și să aterizeze pe aeroportul Kogălniceanu”

​Ministerul Apărării anunță că o aeronavă a Poliţiei de frontieră din Polonia a fost interceptată deasupra Mării Negre, la 60 de km de spaţiul aerian al României, de un avion de vânătoare rusesc, iar echipajul polonez a reuşit redresarea avionului şi a aterizat în siguranţă pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, niciun membru al echipajului nefiind rănit.

Avion de luptă Suhoi Su-35Foto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Într-un comunicat difuzat sâmbătă seară, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că „vineri, 5 mai, o aeronavă de tip L410 TURBOLET din dotarea Poliției de frontieră poloneze, care executa, în cooperare cu Poliția de frontieră română, misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, a fost interceptată, în jurul orei 13.20, la aproximativ 60 de km Est de spațiul aerian al României, de un avion rusesc de vânătoare tip Suhoi Su-35”.

„Manevrele agresive și periculoase executate în mod repetat de aeronava de luptă a Federației Ruse în apropierea aeronavei poloneze au generat un nivel ridicat de turbulențe și dificultăți majore în controlul acesteia”, arată MApN.

Ca urmare a incidentului, „două aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene Române și două ale Forțelor Aeriene Spaniole aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană au fost prealertate de către Centrul de Operații Aeriene Combinate NATO de la Torrejon, fiind pregătite să intervină în orice moment”, precizează MApN. Potrivit sursei citate, nu a fost însă necesară decolarea acestora.

„Avionul polonez a reușit să aterizeze în siguranță pe aeroportul Kogălniceanu. Conduita aeronavei militare ruse, complet inacceptabilă”

„Echipajul din Polonia a acționat cu calm și profesionalism în situația creată în mod iresponsabil de către pilotul rus, reușind să redreseze avionul, după pierderea inițială de altitudine cauzată de manevrele aeronavei Su-35, reușind să aterizeze în siguranță pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 13.50”, explică Ministerul român al Apărării.

Niciun membru la echipajului aflat la bordul aeronavei poloneze nu a fost rănit în urma acestui incident, mai precizează MApN.

Potrivit ministerului, autoritățile române se află în contact cu Frontex și cu autoritățile poloneze pentru clarificarea tuturor circumstanțelor producerii acestui incident.

„Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră”, conchide ​Ministerul Apărării.

Aeronava poloneză participă la o operațiune a Frontex, găzduită de România, privind combaterea infracțiunilor în regiunea Mării Negre

Potrivit MApN, în perioada 19 aprilie – 17 mai 2023, o aeronavă poloneză tip L410 UVP-E20 este dislocată în România în cadrul Operațiunii „Multipurpose Maritime Operation (MMO) Western Black Sea 2023”, coordonată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă – Frontex.

MMO Western Black Sea 2023 este o operațiune comună găzduită de România și coordonată de Frontex. La această operațiune mai participă Polonia, Spania și Suedia, precum și ale două agenții ale Uniunii Europene: Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA).

Operațiunea, planificată a se desfășura până la milocul lunii decembrie a acestui an, are ca obiective prevenirea migrației ilegale, pescuitul ilegal, poluarea marină și combaterea altor tipuri de infracțiuni transfrontaliere în regiunea Mării Negre. Operațiunea MMO Western Black Sea se desfășoară anual, începând cu 2019.

Cum arată un avion de tip L-410 Turbolet:

(Foto: Glück Dalibor / ČTK / Profimedia)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *