Indonezia a trimis o navă de război în Marea Natuna pentru a monitoriza nava pazei de coastă chineze

0

Datele de urmărire a navelor arată că aceasta, CCG 5901, navighează în Marea Natuna, în special în apropierea câmpului de gaze Tuna Bloc şi a câmpului de petrol şi gaze vietnamez Chim Sao, din 30 decembrie, a declarat Iniţiativa indoneziană Ocean Justice.

 

O navă de război, un avion de patrulare maritimă şi o dronă au fost desfăşurate pentru a monitoriza nava, a declarat Laksamana Muhammad Ali, şeful marinei indoneziene.

 

„Nava chineză nu a desfăşurat nicio activitate suspectă“, a spus el. „Cu toate acestea, trebuie să o monitorizăm, deoarece se află de ceva timp în zona economică exclusivă (ZEE) a Indoneziei”.

 

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze din Jakarta nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, potrivit Reuters.

 

Convenţia Naţiunilor Unite privind dreptul mării (UNCLOS) acordă navelor drepturi de navigaţie prin ZEE.

 

Activitatea vine după un acord privind ZEE între Indonezia şi Vietnam şi după ce Indonezia a aprobat dezvoltarea zăcământului de gaz Tuna din Marea Natuna, cu o investiţie totală estimată la peste 3 miliarde de dolari până la începerea producţiei.

 

În 2021, nave din Indonezia şi China s-au urmărit reciproc timp de luni de zile în apropierea unei platforme petroliere submersibile care efectuase evaluări de puţuri în blocul Tuna.

 

La momentul respectiv, China a îndemnat Indonezia să oprească forajul, afirmând că activităţile se desfăşurau pe teritoriul său.

 

Cea mai mare naţiune din Asia de Sud-Est afirmă că, în conformitate cu UNCLOS, capătul sudic al Mării Chinei de Sud este zona sa economică exclusivă şi a numit zona Marea Natuna de Nord în 2017.

 

China respinge acest lucru, spunând că zona maritimă se află în cadrul revendicării sale teritoriale expansive în Marea Chinei de Sud, marcată de o “linie” în formă de U, o graniţă despre care Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a constatat că nu are un temei juridic în 2016.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *