Inflația din Argentina se apropie de 300%. Oamenii merg la cumpărături cu valize pline cu bani gheață

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

În ciuda promisiunilor noului președinte argentinian Javier Millay de a relansa rapid economia, Argentina se confruntă cu o inflație de aproape 300%, care a dus la prăbușirea nivelului de trai al argentinienilor și a valorii pesosului, moneda lor națională. Argentinienii sunt nevoiți să ducă cu ei genți mari de bani sau chiar valize cu bani pentru plata lucrurilor esențiale sau pentru a-și achita facturile. Banca centrală a țării a decis să tipărească o bancnotă de 10.000 de pesos și să o pună în circulație imediat. Se pregătește bancnota de 20.000 de pesos, scrie presa internațională.

Javier Milei, președintele ArgentineiFoto: Luciano Gonzalez Torres / Xinhua News / Profimedia

Bancnota de 10.000 de pesos este biletul de bancă cu cea mai mare valoare dintre bancnotele în circulație. În ultimul trimestru al anului va fi introdusă o bancnotă și mai mare de 20.000 de pesos, purtând imaginea lui Juan Batista Alberdi, un politician argentinian care a trăit în secolul al XIX-lea și a influențat politica internă deși a trăit mai mult în exil.

Bancnota de 10.000 de pesos este echivalentă cu doar 11 dolari americani. Pentru comparație, în 2017, 1000 de pesos valorau circa 58 de dolari. O cină medie costă 15.000 de pesos în Buenos Aires

Din cauza instabilității economice din Argentina, tranzacțiile- chiar și cele mari- se fac cu bani gheață, iar comercianții oferă adesea reduceri consistente pentru a încuraja plățile în numerar în loc de cele electronice.

Președintele țării, Javier Millay, care a preluat mandatul în decembrie, a promis că va reduce inflația și va stabiliza moneda națională.

spot_imgspot_img