Iohannis: Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Președintele Klaus Iohannis reacționează după votul din Consiliul JAI unde Austria a blocat aderarea României la Schengen, susținând că atitudinea Vienei este „regretabilă și nejustificată” și roscă ă afecteze unitatea europeană.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Reacția șefului statului a venit printr-un comunicat de presă la peste două ore după decizia luată în Consiliul JAI.

Declarația de presă a președintelui Klaus Iohannis:

  • Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.
  • România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.
  • Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic.
  • România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.
  • Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre.
  • Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.
  • Dragi români, România nu se oprește aici!
  • Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge.

România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu intră în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

spot_imgspot_img