Iohannis: Nu intenţionez să redau serviciilor secrete atribuţii în cazurile penale – Esential

Președintele Klaus Iohannis spune că nu intenționează să modifice sau să solicite modificarea legilor de funcţionare a serviciilor secrete în sensul de a le reda acestora atribuţii în dosarele penale, el afirmând că “serviciile secrete şi serviciile speciale nu au ce căuta în acest domeniu”.

Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, în conferinţa de presă, despre modificarea legilor de funcţionare a serviciilor secrete şi dacă va găsi soluţii pentru a reda dreptul serviciilor de a folosi probele în procesele penale.

  • “Nu intenţionez să am iniţiativă şi să redau serviciilor atribuţii în cazurile penale. Acestea se fac de către procurori. Serviciile secrete şi serviciile speciale nu au ce căuta în acest domeniu. Ele se ocupă de problemele lor, iar dacă se sesizează posibile fapte penale, da, sesizează Parchetul competent. Nu intenţionez să modific sau să solicit modificarea legilor în sensul de a reveni la situaţia anterioară”, a afirmat Iohannis.

Întrebat dacă se va lucra şi la legea de funcţionare a Jandarmeriei pentru a nu mai exista existe abuzuri precum cele din 10 august 2018 și dacă va fi modernizată structura de funcționare a SRI, Iohannis a spus că în CSAT s-a decis “o nouă paradigmă” și că toată legislaţia de funcţionare trebuie modernizată.

  • “Noi, în CSAT, am hotărât o nouă paradigmă de apărare a țării. Vechea paradigmă pornea de la ideea că într-un viitor previzibil va avea loc un război în Europa, ori această paradigmă nu mai este de actualitate. Inamicul acum probabil nu va mai veni cu tancul, ci cu dezinformarea, nu cu arme de foc, ci cu atacuri cyber. Toate acestea trebuie foarte bine prevenite, iar în cazul unui conflict armat local sau regional forțele trebuie să fie pregătite să intervină.
  • Întreaga legislație trebuie modernizată, dar acest lucru nu este o noutate. Acum, încet, dar sigur, ne apropiem prima dată de o situație pe care o consider foarte bună – avem strategia națională, carta albă a apărării, banii pregătiți, 2% din PIB timp de un deceniu, și trebuie finalizată întreaga acțiune cu modernizarea legislației aferente. Inclusiv aceste modificări se vor opera în lege, aștept ca noul Parlament să se apuce urgent de aceste chestiuni care sunt necesare”.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a analizat şi aprobat, marţi, o serie de documente pentru aplicarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024, printre care Planul de implementare a acesteia, Analiza strategică a Apărării, Carta Albă a Apărării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *