Irak: Tiruri de rachetă care au vizat o bază ce găzduiește americani / 5 răniți – International

Cinci rachete au vizat duminică o bază aeriană care adăpostea americanii în Irak, rănind cinci persoane, dintre care doi străini, ultimul atac care ilustrează tensiunile irano-americane într-o țară prinsă între cei doi aliați ai săi, potrivit AFP.

Dintre cele cinci rachete lansate seara la baza Balad, la nord de Bagdad, două au lovit o clădire și o cantină a companiei americane de subcontractare Sallyport, a declarat pentru AFP o sursă de securitate.

Cinci persoane au fost rănite, inclusiv doi contractori străini și trei soldați irakieni, a adăugat sursa.

Avioane F-16 sunt staționate la baza Balad și diverse companii sunt prezente pentru întreținere, angajând irakieni și străini.

Atacul nu a fost revendicat imediat, dar Washingtonul acuză în mod regulat grupuri armate irakiene apropiate Iranului, inamicul Statelor Unite, care îi atacă trupele și diplomații din Irak.

În total, aproximativ douăzeci de atacuri cu bombe sau rachete au vizat baze care adăpostesc soldați americani sau reprezentanțe diplomatice americane de când Joe Biden a venit la putere la sfârșitul lunii ianuarie. Și alte zeci au avut loc din toamna anului 2019 sub administrația lui Donald Trump.

Miercurea trecută, atacurile au atins un nou nivel: pentru prima dată facțiunile irakiene pro-iraniene au efectuat un atac sinucigaș cu drone asupra unui sediu american de pe aeroportul Erbil din Kurdistanul irakian (nord).

Și asta, în mijlocul tensiunilor dintre Washington și Teheran în legătură cu dosarul nuclear iranian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *