Guvernul irakian a calificat miercuri bombardamentele efectuate de SUA la sud de capitala Bagdad asupra unei grupări pro-iraniene drept „încălcare flagrantă a suveranităţii” Irakului, relatează agențiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Premierul irakian Mohammed Shia’ Al Sudani alaturi de presedintele iranian Ebrahim RaisiFoto: Iranian Presidency / Zuma Press / Profimedia
Acţiunea armatei americane s-a desfăşurat „fără cunoştinţa agenţiilor guvernamentale irakiene”, menţionează guvernul irakian într-un comunicat, ce denunţă o „escaladare periculoasă” în contextul tensiunilor regionale amplificate de războiului dintre Israel şi gruparea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza.
Atacul american reprezintă o „încălcare flagrantă a suveranităţii”, se arată în acelaşi comunicat. Făcând pe de altă parte aluzie la grupările armate pro-iraniene, guvernul de la Bagdad, numit de o majoritate parlamentară formată din partide apropiate de Teheran, consideră „condamnabile şi ilegale” activităţile de natură militară „desfăşurate în afara cadrului constituţional al armatei”.
Washingtonul a anunţat mai devreme că a efectuat bombardamente „de precizie” la sud de Bagdad asupra a două baze ale unei grupări paramilitare irakiene pro-Teheran, Kataib Hezbollah (Brigăzile Hezbollah), ca represalii după seria de peste 60 de atacuri efectuate de grupări pro-iraniene asupra trupelor americane în Irak şi Siria.
Lovituri tot mai îndrăznețe asupra bazelor americane din Orientul Mijlociu
Potrivit armatei americane, au fost distruse în aceste bombardamente un centru de operaţiuni şi un centru de comandă şi control al grupării Kataib Hezbollah. De partea sa, mişcarea pro-iraniană a anunţat că opt dintre membrii săi au fost ucişi în aceste atacuri.
Această „crimă nu va rămâne nepedepsită”, a ameninţat Kataib Hezbollah, promiţând că-şi va „extinde anvergura ţintelor, dacă inamicul îşi continuă metoda criminală”.
Statele Unite au fost până acum retincente să riposteze atacurilor împotriva trupelor sale din regiune, date fiind situaţia politică instabilă în Irak şi eforturile de a preveni o extindere a conflictului din Fâşia Gaza.
Dar Washingtonul a decis să recurgă totuşi la represalii după atacul efectuat luni cu o rachetă balistică asupra bazei irakiene Ain al-Assad, unde sunt staţionate trupe americane şi ale coaliţiei antijihadiste internaţionale, atac soldat cu opt răniţi.