Iran: Blinken spune că Washingtonul va căuta „un acord mai puternic și mai durabil” – International

Viitorul secretar de stat american Antony Blinken a confirmat marți că guvernul lui Joe Biden este gata să revină la acordul nuclear iranian cu condiția ca Teheranul să își îndeplinească din nou angajamentele, potrivit AFP.

“Dar am folosi acest lucru ca punct de plecare, împreună cu aliații și partenerii noștri care ar fi din nou de aceeași parte ca noi, pentru a căuta un acord mai puternic și mai durabil”, a adăugat Antony Blinken în timpul audierii sale din Senat.

La sfârșitul anului trecut, semnatarii acordului nuclear iranian au declarat luni că „doresc să răspundă pozitiv” la „perspectiva revenirii SUA” la masa negocierilor, europenii îndemnând Iranul să nu „compromită” această șansă, potrivit AFP.

Miniștrii de externe europeni, chinezi, ruși și iranieni s-au reunit pentru a încerca să calmeze lucrurile în așteptarea noii administrații americane, pe măsură ce Iranul se îndepărtează de angajamentele sale.

Această întâlnire s-a desfășurat online din cauza pandemiei.

„Miniștrii au fost de acord să continue dialogul (…) și au luat act de perspectiva unei întoarceri a Statelor Unite, subliniind că sunt gata să răspundă într-un mod pozitiv ca parte a unui efort comun”, potrivit unei declarații comune.

Dosarul iranian a cunoscut noi tulburări de la asasinarea la sfârșitul lunii noiembrie a unui cercetător iranian din domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh.

În urma acestui atac atribuit Israelului, cea mai dură aripă din Teheran a promis un răspuns, slăbind în continuare acordul încheiat la Viena în 2015.

La începutul lunii decembrie, Paris, Londra și Berlin și-au exprimat „profunda îngrijorare” față de instalarea a trei noi centrifuge avansate de îmbogățire a uraniului în Natanz (centrul Iranului).

Cele trei țări sunt, de asemenea, alarmate de adoptarea de către Parlamentul iranian a unei legi controversate privind problema nucleară care, dacă ar fi adoptată, ar însemna probabil moartea acordului.

Acest text solicită guvernului să consolideze semnificativ programul nuclear și să pună capăt inspecțiilor efectuate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *