Iranul a executat un deținut politic – ONG-uri

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Iranul a anunțat miercuri execuția unui militant kurd acuzat de uciderea unui polițist, denunțată de apărătorii drepturilor omului care l-au numit pe condamnat „prizonier politic”, potrivit AFP.

Steagul IranuluiFoto: DreamsTime / Donfiore

„Arash Ahmadi, cunoscut și sub numele de Sarkot, membru al grupului terorist Komala, a fost executat în această dimineață”, a anunțat televiziunea de stat.

Tânărul de 29 de ani a fost acuzat de uciderea unui ofițer de poliție, Hassan Maleki, în august 2018, în Ravansar, un oraș din provincia vestică Kermanshah.

Televiziunea a difuzat imagini care pretindeau că arată o mărturisire a acuzatului.

Astfel de înregistrări video sunt frecvent denunțate de grupurile pentru drepturile omului, care susțin că astfel de mărturisiri sunt adesea forțate și obținute sub tortură.

Grupurile pentru drepturile omului cu sediul în străinătate au afirmat că deținutul a fost arestat la începutul anului 2021 în timp ce încerca să fugă în Europa după ce a fost condamnat pentru crimă. El a negat întotdeauna acuzațiile.

Arash Ahmadi a fost spânzurat în închisoarea din Kermanshah miercuri dimineața, potrivit unor declarații separate ale grupului Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, Hengaw, care militează pentru drepturile kurzilor iranieni, și ale organizației Kurdistan Human Rights Network, cu sediul în Franța.

Execuția a avut loc în secret, potrivit acestor grupuri.

Aceștia au adăugat că activistul era membru al partidului kurd Komala, interzis și catalogat drept terorist de Teheran, care cere autonomie pentru regiunile populate de kurzi din Iran.

El a petrecut o perioadă de timp în Irak, unde se află conducerea Komala, înainte de a se întoarce în Iran, au precizat sursele. (foto: Dremstime)

spot_imgspot_img