Iranul pregătește o lege mai strictă privind portul hijabului, cu pedepse de până la 15 ani de închisoare / Cetăţenele străine care se opun legii pot fi expulzate

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

O comisie specială a parlamentului de la Teheran a aprobat un proiect de lege care impune mai ferm codul vestimentar strict din Iran, transmite agenţia de presă Tasnim, preluată de DPA și Agerpres.

Femei din IranFoto: Rouzbeh Fouladi / Zuma Press / Profimedia

Reglementarea prevede pedepse severe pentru contravenienţi, pedepsele ajungând în unele cazuri la 15 ani de închisoare şi amenzi echivalente cu 5.000 de euro.

Cetăţenele străine care se opun legii pot fi expulzate, iar insultarea unei femei care poartă hijab – vălul islamic – poate fi pedepsită cu şase luni de închisoare şi 74 de lovituri de bici.

Reforma penală are loc în cadrul reacţiei conducerii politice a republicii islamice la protestele din toamna lui 2022. Demonstraţiile împotriva regimului ayatollahilor au fost declanşate de moartea unei tinere kurde arestate de poliţia de moravuri pentru încălcarea codului vestimentar.

Între timp, protestele au încetat, însă multe femei din mediul urban refuză să poarte hijab, ca o formă de rezistenţă pasivă. Pe de altă parte, adepţii liniei religioase dure cer acţiuni mai ferme împotriva celor care nu se îmbracă corespunzător.

Ultimul cuvânt îi revine ayatollahului

În urma criticilor la adresa proiectului legislativ, guvernul iranian a numit o comisie specială pentru aprobare; procedura nu necesită un vot în plenul parlamentului. Ultimul cuvânt îi revine liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care a fost consultat cu privire la portul hijabului şi a apreciat că este vorba de o îndatorire religioasă.

Recent, Khamenei a afirmat totuşi că femeile care poartă eşarfe neajustate corect nu trebuie considerate oponente ale religiei şi ale revoluţiei islamice.

De peste 40 de ani legislaţia din Iran impune hijabul ca ţinută obligatorie în public pentru femei, reaminteşte dpa.

spot_imgspot_img