Istoria cinematografiei – Originea, inventatorul si evolutia

Dupa cum ii spune si numele, istoria cinematografiei este o amintire a inventiilor, a inventatorilor si a evenimentelor care au dat nastere la cinematografie . De la inceputurile sale tacute in alb si negru, pana la aspectele sale contemporane, digitale si abundente in efecte speciale computerizate.

Aceasta este o poveste care acopera aproape doua secole, de la sfarsitul secolului XIX pana in zilele noastre si care merge mana in mana cu inventia fotografica . Filmul este o tehnica de captare, editarea si redarea imaginilor si a sunetului . Functioneaza pe baza unor suporturi fotosensibile, dispozitive de calcul si proiectoare specializate, pentru a oferi publicului vizual vizionarea miscarii.

Aceasta tehnica a fost perfectionata in zilele noastre odata cu incorporarea tehnologiei digitale si profesionalizarea comertului cu film. S-a realizat un limbaj artistic propriu, care astazi este recunoscut drept „a noua arta” si care, ca industrie a divertismentului, mobilizeaza sume mari de bani in intreaga lume.

Originea cinematografiei

Ideea cinematografului, care este celalalt nume pe care cinematograful il are, este destul de veche. De fapt, originea cinematografiei se gaseste in anul 1654. Cand preotul german Athanasius Kircher a experimentat imagini in miscare datorita celebrului sau felinar magic.

Mai bine de un secol mai tarziu a avut loc asa-numitele Fantasmagorii ale francezului Gaspard Robert , numit „Robertson”. Un spectacol foarte izbitor, bazat pe figuri pictate pe placi de sticla, care in 1798 au fost primele proiectii publice cunoscute

Posibilitatile reale pe care le-ar fi putut avea cinematograful au fost ghicite de belgianul Joseph-Antoine Plateau , care, in 1828, folosind o contractie a inventiei sale, a aratat imagini in miscare. Este cel mai vechi si cel mai apropiat antecedent al cinematografiei actuale.

Acest fizician belgian s-a bazat pe principiul persistentei imaginilor usoare in retina ochiului , iar in 1832 a inventat fenacistoscopul , ceea ce a permis pentru prima data sa contemple o imagine in miscare.

Un an mai tarziu, in 1833, matematicianul austriac Simon von Stampfer a creat o contractie curioasa pe care a numit-o stroboscop . Aceasta inventie v-a permis sa vedeti un obiect care se invarte pe el insusi ca si cum ar sta in picioare sau se invarte foarte lent .

Inventarea fotografiei a dus rapid la dezvoltarea cinematografiei. Deja in 1874, astronomul francez Jules Janssen obtinea succesul cu „revolverul foto”, stramos al camerei actuale.

La scurt timp, americanul Eadweard Muybridge a reprodus galopul calului cu cele patru picioare de pe sol. Experimentele care au dus la inventarea cinematografiei au fost numeroase. In unele cazuri, anecdota este grotesca.

De exemplu: medicul francez Jules Marey , cu „pusca sa fotografica” a fost distras la Napoli (Italia), urmarind ca pasarile sa fotografieze in mai multe secvente zborul pescarusilor si al altor pasari din zona.

Taranii au sfarsit raportandu-l autoritatilor spunand ca au vazut un nebun care a impuscat pasarile, dar nu a prins niciodata, ceea ce parea sa-l umple de satisfactie.

Primii pasi ai cinematografiei

Dar, ca in atatea alte lucruri, lucrarea lui Thomas Alva Edison , inventatorul becului din 1889, a dus la inventarea a ceea ce el a numit kinetograf: prima camera de sunet . O inventie importanta in care Edison a legat axa obturatorului camerei cu un fonograf, permitand inregistrarea sunetului si imaginii in acelasi timp .

In ciuda faptului ca l-a inregistrat sau patentat in 1891, inventatorul geniului nu a avut nici o credinta in viitorul cinematografiei, pe care l-a considerat drept un simplu spectacol pentru oamenii singuri. A fost Edison care a inventat cinematografia de sunet in 1902, dar sunetul a fost atat de obositi incat nu era practic.

Mai tarziu, in 1910, cu cronograful lui Leon Gaumont , pentru acest personaj inventat de francezii Decaux si Laudet , a inceput sa vada posibilitatile discutiilor.

Cu toate acestea, abia in 1927 , primul film de lungmetraj va fi proiectat prin sincronizarea unui disc cu proiectorul: filmul in cauza a fost The Jazz Singer de la Warner Brothers. Kinetoscopul sau era o masina cu putin peste un metru inaltime si jumatate de metru latime, in interiorul careia se desfasura un film in miscare continua intre o lentila si un focar sau o sursa de lumina.

Nu era nicio proiectie pe ecran si trebuia sa-ti aplici ochiul intr-un slot pentru a vedea dezvoltarea unui meci de box , evolutiile unui dansator, doi bebelusi care isi schimbau scutecele si filme de interes similar.

Acestea au fost unele dintre primele filme . Dar Edison a reusit sa isi vanda curiosele artefacte, dovada a interesului pe care oamenii il pun in acest fenomen.

In primul studio de film , din 1890, filmele sale au fost filmate de William Dickson . Era o casuta luminata de o vitralie mare, montata pe pivoti rotanti, care colectau continuu lumina soarelui.

In 1894 s-au nascut primele proiectii cu americanul Mervyn Le Roy , pionier al proiectorului modern , iar pe 14 aprilie a acelui an, intr-un loc Broadway din New York, fratii Tate au instalat un fel de „multiplex”: zece kinetoscopuri Edison spre cei care s-au aruncat in public flamand de vesti pentru a vedea imaginile ciudate sau primele filme: un om stranut, sau un alergat de cai.

Cine a inventat cinematograful

Si desi fotografia a fost decisiva in dezvoltarea si progresul cinematografului , data nasterii acestei arte nu este mai devreme de 28 decembrie 1895 , in Sala Indiena a Marii Cafenele de pe Boulevard de los Capuchinos din Paris .

La aceasta data si in acest loc este cel care a inventat cinematograful: fratii Lumiere si-au expus public inventia cu o scurta proiectie a unui tren care a ajuns la o statie. Prin urmare, cunoasteti deja trei fapte fundamentale despre inventia cinematografiei :

O multime incredibila, dar asteptata, aglomerata pentru a urmari intrarea unui tren la gara, plecarea unei barci cu rand din port sau plecarea lucratorilor din fabrica Lumiere din Lyon.

Cinema s-a nascut in acea noapte magica , un spectacol chemat sa implineasca orice fantezie. Lumiere si-a inregistrat inventia: cinematicograful , in onoarea numelui de lunetist inventat in 1892 de francezul Bouly.

Evolutia cinematografiei

Din acel moment, istoria cinematografiei va fi o succesiune neincetata de mari idei si imbunatatiri decisive. In afara de marea revolutie adusa de inventia cinematografiei sonore , alte inovatii au fost de anvergura.

Dar, fara indoiala, una dintre cele mai importante in evolutia cinematografiei a fost inventia cinematografiei color . Aceasta imbunatatire, desi nu a fost de mare calitate la inceput, a marcat o etapa in istoria cinematografiei, care nu va fi niciodata aceeasi ca inainte.

Acelasi lucru s-a intamplat cu fotografia a inceput prin colorarea filmelor de mana , imagine dupa imagine. Incepand cu 1900, casele franceze Melies si Pathe au inceput sa o faca prin proceduri mecanice. Dar a mai fost nevoie de cativa ani in plus pentru a fi inventat sistemul de filmare a culorilor .

Cinematografia de comedie, caracterizata prin includerea de faze amuzante sau glume, atat vizuale cat si verbale, isi incepe calatoria practic odata cu inceputul acestei arte. The Irrigated Sprinkler (1896), un film francez al fratilor Lumiere, este considerat prima comedie din istoria filmului. De la inceput, au fost create filme in care s-au aratat imagini care au facut ca spectatorul sa rada, chiar daca nu au fost insotite de sunet.

Printre numele importante din filmele comice mute, se remarca Charles Chaplin, Mack Sennett, Roscoe Fatty Arbuckle, Buster Keaton, Max Linder, Harry Langdon sau Harold Lloyd. Filmele din aceasta perioada sunt: ​​Police (1916), The General (1926), si Girl Shy (1924). Click aici pentru mai multe filme de comedie din trecut pana in zilele noastre.

Hollywood si mecca cinematografiei

Succesul cinematografiei in Statele Unite a fost coplesitor . Thomas Alva Edison, care era deja un puternic om de afaceri national, a incercat sa pastreze proprietatea intelectuala a cinematografului. Acest lucru a provocat tensiuni enorme cu producatorii de film independenti, ceea ce a dus la conflicte si chiar procese.

Ca un rezultat, multi artisti au emigrat din New York , intr – un mic sat in apropiere de granita cu Mexic , numit Hollywood. S-au nascut ceea ce sunt inca unele dintre marile studiouri de film americane, precum Fox-Century-Century, Paramount, Universal, Metro-Goldwin-Mayer etc.

Studiourile nu numai ca au produs si au finantat filmele, dar au controlat complet distributia . In scurt timp au reusit sa se ridice ca „mecca cinematografiei” din Statele Unite si au inceput asa-numitul „ Star System ” al marilor celebritati ale cinematografului.

Cinema digital

Spiritul cinematografiei s-a schimbat enorm dupa aparitia calculatoarelor . Pe de o parte, lumea digitala a permis filmarile direct in formate digitale mult mai flexibile si mai performante.

Pe de alta parte, s-au incorporat efecte speciale digitale , care nu necesita schite si dispozitive tehnice, ci programe de calculator si postproductie. In plus, noi tehnici de animatie si noi formate de film au fost create, generand o adevarata revolutie in industrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *