spot_img

Italia: Preşedintele Sergio Mattarella, reales pentru un al doilea mandat. „Aveam alte planuri, dar dacă e nevoie, sunt la dispoziția dvs” – International

Date:

Preşedintele italian Sergio Mattarella a fost reales în funcție, sâmbătă seară, la capătul unui maraton parlamentar care a scos la iveală diviziuni profunde între partidele de la guvernare și într-o perioadă critică pentru relansarea post-Covid, relatează AFP.

La 80 de ani, Sergio Mattarella, al cărui mandat urma să se încheie pe 3 februarie, a fost reales pentru un al doilea mandat de şapte ani, obţinând majoritatea absolută de voturi (de cel puțin 505) din partea celor 1.009 senatori, deputaţi şi responsabili regionali chemaţi să voteze.

UPDATE: În final, Mattarella a primit 759 de voturi din cele 1.009, conform numărătorii oficiale.

Deşi toate partidele parlamentare, cu excepţia Fratelli d’Italia, de extremă dreaptă, fac parte din coaliţia care susţine guvernul condus de premierul Mario Draghi, nu s-a ajuns la un consens între stânga, dreapta şi Mişcarea 5 Stele pentru desemnarea unui nou şef al statului.

„Aveam alte planuri, dar dacă e nevoie, sunt la dispoziția dumneavoastră”, ar fi declarat Mattarella, potrivit parlamentarilor care s-au dus sâmbătă la Palatul Quirinal, reședința oficială a președintelui Italiei, să îi ceară să rămână în funcție.

Dacă până acum Sergio Mattarella a exclus să mai candideze, numărul de voturi obţinute de el a fost în creştere sâmbătă (prima dată 387, iar apoi 759), după ce miercuri el a obţinut 125 de voturi, joi – 160, iar vineri – 336 de voturi.

Preşedintele Italiei este ales pentru un mandat de şapte ani de membrii celor două camere ale parlamentului, alături de reprezentanţi ai regiunilor Italiei. În total sunt aproximativ 1.000 de „mari electori”. Rezultatul este de obicei greu de anticipat. În 1971, Giovanni Leone a fost ales abia după 23 de tururi de scrutin.

Totodată, preşedintele nu are decât un rol onorific, dar poate avea o influenţă decisivă asupra desemnării premierului şi poate dizolva parlamentul, notează Agerpres. De asemenea, el prezidează Consiliul Superior al Magistraturii, numeşte o treime dintre membrii Curţii Constituţionale şi dispune de dreptul de graţiere.

Italia a avut până acum 12 preşedinţi. Doar unul dintre ei, Giorgio Napolitano (2006-2015), a mai obţinut până acum un al doilea mandat.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related