Italia: Suntem prima ţară din UE după numărul de cetăţeni afgani evacuaţi – International

Cu aproape 5.000 de persoane scoase din Afganistan, Italia este ţara din Uniunea Europeană care a evacuat cei mai mulţi afgani, a declarat sâmbătă ministrul italian de Externe, Luigi di Maio, potrivit AFP și Agerpres.

“Vreau să vă mulţumesc tuturor celor care aţi lucrat în ultimele zile la evacuarea a aproape 5.000 de afgani. Suntem prima ţară din Uniunea Europeană după numărul de cetăţeni afgani evacuaţi”, a spus şeful diplomaţiei italiene pe Aeroportul Fiumicino din Roma.

Ultimul avion pentru evacuare al Italiei a ajuns sâmbătă dimineaţă la Roma, cu 58 de afgani la bord, numărul total al cetăţenilor afgani evacuaţi de Italia în câteva săptămâni ajungând la 4.900. Membrii personalului diplomatic şi de securitate care mai erau prezenţi la Kabul s-au întors de asemenea sâmbătă dimineaţă.

Roma speră acum să poată extrage alţi afgani cu sprijinul ONU, al unor ONG-uri şi al unor state din regiune.

“Există în continuare atâţia cetăţeni afgani care aşteaptă să fie evacuaţi şi nu o vom mai putea face prin podul aerian, dar suntem pregătiţi, cu Naţiunile Unite şi cu ţările limitrofe Afganistanului, să lucrăm pentru a garanta că aceste persoane, care au colaborat cu noi în ultimii 20 de ani, au aceeaşi posibilitate”, a subliniat Luigi di Maio.

“O primă fază s-a încheiat, iar acum începe faza cea mai dificilă. O a doua fază în care imperativul nostru trebuie să fie de a nu abandona poporul afgan, de a nu abandona femeile afgane, de a nu abandona tinerii afgani, de a nu-i abandona pe toţi cei care în toţi aceşti ani au arătat o mare dorinţă de evoluţie, de schimbare”, a adăugat el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *