“Jaful secolului” din Republica Moldova: Au fost reținute trei persoane din conducerea Băncii Naționale – International

Trei persoane, între care un actual şi un fost viceguvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM), au fost reţinute joi de către procurori, în cazul furtului a 1 miliard de dolari în perioada 2014-2015, caz cunoscut drept “jaful secolului”, scrie presa de la Chișinău.

Joi au avut loc percheziții la Banca Naţională a Republicii Moldova, iar Procuratura generală a anunțat printr-un comunicat de presă că în urma acestora au fost reținute pentru 72 de ore trei persoane: un actual și un fost viceguvernator al instituției bancare și un șef de direcție. În același dosar penal, fostul guvernator al BNM Dorin Drăguţanu a fost pus sub acuzare, urmând să fie soluţionată problema aplicării măsurii preventive.

Ei sunt acuzați de participare la escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

“Măsurile întreprinse astăzi au fost condiționate de rezultatele obținute în urma unui șir de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, analiza unui spectru larg de documentație financiară și juridică, pentru viitor fiind preconizate și alte acțiuni de urmărire penală care vor viza și alte persoane publice și cu funcții de demnitate publică implicate în frauda bancară”, arată Procuratura în comunicat.

Procurorii nu menționează numele celor trei reținuți, dar presa de la Chișinău, între care Agora.md, scrie că procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat anterior că şi-a dat acceptul pentru reţinerea şi audierea a patru persoane din conducerea Băncii Naţionale a Moldovei, unde joi dimineaţa au avut loc percheziţii. Este vorba de fostul guvernator BNM Dorin Drăguţan, ex-viceguvernatoarea Emma Tăbârţă şi actualii viceguvernatori ai BNM Aureliu Cincilei şi Ion Sturzu. “Azi dimineaţa mi-am dat acceptul pentru reţinerea şi pentru audierea acestor persoane. Aceste acţiuni sunt pregătite de mult timp (…) Noi suntem siguri că BNM e instituţia care a fost nemijlocit implicată în fărădelegile ce ţin de furtul miliardului. Despre alte persoane astăzi, deocamdată, nu s-a vorbit şi nu am pregătit nicio acţiune”, a declarat procurorul general.

În 2017, omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani ani închisoare pentru spălare de bani şi fraudă legată de acest caz. Cu un înainte fusese condamnat în acelaşi dosar la nouă ani de închisoare fostul premier Vlad Filat, eliberat condiţionat anul trecut, după patru ani de detenţie.

Frauda de 1 miliard de dolari (13% din PIB-ul Republicii Moldova) a scos oamenii în stradă, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) şi-au îngheţat ajutorul, iar leul (moldovenesc) s-a depreciat, în timp ce inflaţia a explodat. Dispariţia acestor fonduri de la trei bănci – Banca de Economii, Banca Sociala şi Unibank- au aruncat Republica Moldova într-o puternică criză economică şi socială.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *