Jessica Meir, astronaut pe Stația Spațială: Mi-e teamă să nu mă simt mai izolată pe Terra decât aici / Ce recomandă astronauții pentru perioada de izolare – Coronavirus

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Astronauta americană Jessica Meir va reveni săptămâna viitoare pe un Pământ bulversat, după șapte luni petrecute la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Și va schimba o formă de izolare cu o alta, scrie AFP.

„Este destul de suprarealist să văd ce se întâmplă pe planetă, sub noi”, a povestit astronauta de 42 de ani, într-o discuție telefonică ci ziariștii, de pe ISS, alături de colegii ei Andrew Morgan și Chris Cassidy (alături de ei se mai află trei ruși în acest moment).

Astronauții sunt profesioniști ai izolării: ei petrec în general șase luni sau mai mult pe stație. Jessica Meir a ajuns aici în septembrie.

Dar este vorba de o izolare dorită, spre deosebire de oamenii constrânși să stea în case din cauza coronavirusului: este chiar rezultatul unei vieți, rodul a ani de antrenament. Iar zilele lor au un ritm foarte regulat.

„Mi-e teamă să nu mă simt mai izolată pe Terra decât aici”, spune Jessica Meir. „Aici noi avem o rutină, suntem foarte ocupați să facem multe lucruri incredibile și avem acest punct de vedere incredibil asupra Pământului de sub noi”.

Sfaturile lor pentru o izolare reușită sunt însă simple și încep cu respectarea unei utilizări foarte precise a timpului.

„Avem un program și îl urmăm la literă”, a spus Andrew Morgan, 44 de ani, ajuns pe stație în iulie 2019. „Exercițiile fizice, igiena personală, somnul, totul este prevăzut. Este foarte important să respecți programul”.

O altă regulă fundamentală este să fii un „bun coechipier”. „Ne gândim tot timpul asupra modului în care acțiunile noastre îi afectează pe ceilalți”, spune acest doctor, specializat în urgențe, recrutat în urmă cu șapte ani de NASA.

Ar putea fi totuși partea bună a pandemiei, concluzionează Jessica Meir: familiile și prietenii care strâng din nou legăturile, își vorbesc mai des, își acordă mai multă atenție. Poate vom învăța să „ne tratăm unii pe alții cu mai multă umanitate”.

spot_imgspot_img