Joe Biden împlineşte duminică 80 de ani, devenind primul preşedinte octogenar din istoria Statelor Unite

0

Joe Biden împlineşte duminică 80 de ani, devenind primul preşedinte octogenar din istoria Statelor Unite. El îşi va sărbători ziua de naştere cu un brunch găzduit de soţia sa Jill, o sărbătoare care a primit un plus în acest weekend cu nunta nepoatei sale, sâmbătă, la Casa Albă, relatează agenția Reuters, preluată de News.ro.

Joe BidenFoto: Yuri Gripas / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Biden fiind deja cea mai în vârstă persoană care a ocupat funcţia de preşedinte, cursa pentru Casa Albă din 2024 va intra într-un teritoriu neexplorat în Statele Unite.

Democraţia americană cu o istorie de aproape 250 de ani celebrează tinereţea, dar milioane de americani – inclusiv preşedinţi – lucrează acum cu mult peste vârsta tradiţională de pensionare de 65 de ani.

Ronald Reagan avea 77 de ani când a părăsit Casa Albă, dar Biden ar avea 86 de ani până la încheierea unui al doilea mandat de patru ani, dacă îl va câştiga.

Principalul său potenţial adversar republican, Donald Trump, ar avea 82 de ani la încheierea unui al doilea mandat, dacă ar câștiga în 2024.

Ca societate, Statele Unite îmbătrânesc, iar oamenii lucrează până la o vârstă mai înaintată. Se estimează că populaţia de cel puţin 65 de ani se va dubla aproape, de la 52 de milioane în 2018 la 95 de milioane până în 2060.

Până în 2026, mai mult de unul din patru bărbaţi peste 65 de ani va lucra în continuare, proiectează Biroul de Referinţă pentru Populaţie.

Ce spun americanii

Unii americani sunt îngrijoraţi cu privire la vârsta înaintată a celor mai probabili doi candidaţi din 2024.

În timp ce 71% dintre democraţi cred că Biden „are o minte ascuţită şi este capabil să facă faţă provocărilor”, 46% spun că ar putea să nu fie la înălţimea provocării de a candida în 2024, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat pe 8 şi 9 noiembrie.

Un sfert dintre republicani, 26%, cred că Trump ar putea să nu ajungă să candideze până în 2024 din cauza vârstei sale.

Lăsând la o parte afilierea politică, 68% dintre persoanele chestionate cred că Biden ar putea să nu fie pregătit pentru candidatură peste doi ani, iar 49% spun acelaşi lucru despre Trump.

Aproximativ 86% dintre americani au spus că ei cred că limita pentru a ocupa funcţia de preşedinte ar trebui să aibă vârsta de 75 de ani sau mai puţin, a constatat sondajul.

Critici și susținători despre vârsta lui Biden

Poticniile verbale ocazionale ale lui Biden şi tendinţa de a ieşi din programul stabilit, în timpul apariţiilor live, au fost valorificate de criticii săi republicani ca dovadă că este prea bătrân pentru această funcţie.

Susţinătorii săi spun că preşedintele, care a depăşit o bâlbâială din copilărie, s-a încurcat în discursurile publice de zeci de ani.

Perspectivele lui Biden pentru un al doilea mandat au primit un impuls săptămâna trecută, când democraţii s-au descurcat mai bine decât se aşteptau la alegerile de la mijlocul mandatului pentru Congres şi pentru funcţii de guvernator.

Întrebată despre îngrijorările legate de vârsta lui Biden înainte de împlinirea vârstei de 80 de ani, Casa Albă a spus că rezultatele sale recente vorbesc de la sine.

„Aşa cum a spus candidatul de atunci Biden în 2019 – urmăriţi-l. De atunci, el a câştigat cele mai multe voturi din istoria Americii, a realizat crearea de locuri de muncă fără precedent, a făcut marile corporaţii să-şi plătească cota echitabilă din taxe, a împuternicit Medicare să negocieze preţuri mai mici la medicamente şi a semnat cea mai importantă reformă a armelor din ultimii 30 de ani şi cea mai mare investiţie în infrastructură din anii 1950”, a răspuns purtătorul de cuvânt Andrew Bates.

El a spus că rezultatele lui Biden sunt „cele mai de succes realizări legislative ale oricărui preşedinte de la Lyndon Johnson”.

„Continuaţi să urmăriţi”, a adăugat el.

Unii susţinători ai lui Biden au spus că apreciază succesul democraţilor sub Biden, dar sunt încă nesiguri cu privire la un posibil mandat următor.

„Cred că a făcut o treabă grozavă în timpul pe care l-a avut. Sunt îngrijorat de faptul că cineva cu vârsta peste 80 de ani ar servi ca preşedinte. Nu mă pot gândi la o slujbă mai solicitantă decât asta”, a spus Paul Klenck, rezident din Illinois.

Alţii au spus că critica la adresa vârstei lui Biden este discriminatorie.

„Unii oameni de 60 de ani nici nu ar trebui să se apropie de puterea politică. Cred că satira despre el şi batjocura la adresa lui sunt discriminatorii. Să ne uităm la persoană”, a declarat Catharine Stimpson, în vârstă de 86 de ani, rezidentă din New York, într-un interviu.

Întrebat despre ziua sa de naştere într-un interviu recent la MSNBC, Biden a avut o reacţie care poate fi familiară oricui peste 50 de ani: neîncredere. „Nici nu pot spune vârsta pe care o voi avea. Nici măcar nu pot să spun asta”, a spus el.

Biden a spus că întrebările despre vârsta lui sunt „total legitime”, dar că intenţia lui este să obţină un alt mandat.

America îmbătrânită, lideri îmbătrâniți

Congresul care pleacă este unul dintre cele mai îmbătrânite din istoria SUA, mai mult de jumătate din membrii Camerei Reprezentanţilor şi două treimi din cei ai Senatului fac parte din generaţia „Baby Boomer”, născută între 1946 şi 1964, arată Pew Research.

Unii membri au ani de zile peste Biden şi Trump. Preşedintele Parlamentului, Nancy Pelosi, are 82 de ani. Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, are 80 de ani. Senatorul republican Chuck Grassley din Iowa, 89 de ani, a câştigat încă un mandat de şase ani săptămâna trecută.

Americanii nu sunt neapărat confortabil cu această situaţie. Două treimi dintre persoanele chestionate susţin ideea de a avea o limită superioară de vârstă pentru funcţionarii federali, inclusiv preşedintele, membrii Congresului şi judecătorii Curţii Supreme, arată sondajul Reuters.

Totuşi, Biden nici măcar nu se înregistrează în topul 10 al celor mai bătrânii lideri actuali din lume, condus de preşedintele Camerunului, Paul Biya, în vârstă de 89 de ani.

„Există un motiv pentru care alte societăţi caută înţelepciune şi îndrumare către bătrânii lor. Este pentru că au acea experienţă, care nu ar trebui să fie trecută cu vederea”, a declarat Deborah Kado, co-director al centrului pentru longevitate de la Universitatea Stanford.

Kado şi alţi experţi în îmbătrânire au spus că nu au văzut semne că Biden nu-şi poate îndeplini sarcinile.

Stuart Jay Olshansky, expert în îmbătrânire la Universitatea din Illinois din Chicago, a spus că Biden ar putea fi membru al unui subgrup de americani în vârstă care sunt „super-vârstnici”, cu facultăţi mentale ale unor oameni cu decenii mai tineri.

„Vârsta a fost transformată într-o armă şi oamenii din cealaltă parte, indiferent de partidul cu care aveţi de-a face, vor încerca întotdeauna să spună că este ceva în neregulă cu acest individ”, a spus el.

„Aceia dintre noi care studiem vârsta spunem: “Nu mai folosiţi vârsta ca o armă””.

Sondajul Reuters/Ipsos, realizat online în limba engleză la nivelul Statelor Unite, a adunat răspunsuri de la 1.003 adulţi, inclusiv 468 de democraţi şi 342 de republicani. Are un interval de credibilitate – o măsură a preciziei – de 4 puncte procentuale în plus sau în minus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *