Joi pe masa Guvernului: Un miliard de lei în plus la schema de ajutor de stat pentru investițiile majore în economie. Lista proiectelor depuse

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Guvernul vrea să aprobe joi suplimentarea cu un miliard de lei a bugetului schemei de ajutor de stat pentru investițiile cu impact major în economie, de la 6,38 miliarde de lei în prezent la 7,38 miliarde de lei. Motivul: 192 de cereri de finanțare depuse recent de investitori, în domenii precum industria alimentară, material de construcții, piese auto și producția de hârtie.

Schema de ajutor de stat 807/2014Foto: © Albertophotography | Dreamstime.com

În nota de fundamentare a proiectului de HG aflat joi pe masa Guvernului se menționează că Ministerul de Finanțe a derulat în perioada 15 iunie – 26 iulie 2022 o sesiune de înregistrare a cererilor de acord pentru finanțarea unor investiții mai mari de 1 milion euro, iar investitorii au fost foarte interesați de accesarea acestui ajutor de stat.

  • „La finalul acestei sesiuni s-a constatat un interes deosebit din partea investitorilor pentru a accesa ajutor de stat în baza acestei scheme de ajutor de stat, fapt demonstrat de cele 192 de dosare înregistrate. Dintre acestea, foarte multe proiecte de investiții au valori mari, de ordinul zecilor de milioane de euro.
  • În același timp, bugetul schemei de ajutor de stat rămas disponibil de angajat până la atingerea plafonului maxim de 6.380 milioane lei este foarte mic, raportat la solicitările primite, ceea ce implică emiterea unui număr foarte mic de acorduri pentru finanțare.
  • Pentru a putea sprijini cât mai multe proiecte ale căror beneficii, în ceea ce privește dezvoltarea economico-socială la nivel regional și national sunt evidente este necesară majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014.”, se arată în nota de fundamentare.

VEZI AICI PROIECTUL DE HG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

De altfel Ministerul de Finanțe a anunțat în data de 9 august rezultatele procesului de selecție a cererilor de acord pentru finanțare pentru această schemă de ajutor de stat, moment la care a anunțat și că va propune suplimentarea cu 1 miliard de lei a bugetului maxim al acestei scheme.

spot_imgspot_img