Judecătoare de la Tribunalul București, exclusă din magistratură pentru că nu a motivat sute de hotărâri / Ce salariu a încasat

0

Judecătoarea Monica Claudia Cipariu de la Tribunalul București a fost exclusă din magistratură după ce a acumultat peste 450 de hotărâri, cea mai veche fiind de șapte ani. Este a doua decizie de excludere luată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în cazul judecătoarei, prima fiind din 2015, când ea a atacat hotărârea la instanța supremă, iar aceasta i-a admis contestația și a decis deiminuarea salariului pentru un an.

Decizie instanțăFoto: Sergey Mironov / Alamy / Alamy / Profimedia

Decizia de excludere din magistratură a Monicăi Cipariu, judecător la Secția 1 Penală a Tribunalului București, a fost luată miercuri de către Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care a admis acțiunea disciplinară a Inspecției Judiciare. Abaterea disciplinară care i se impută – „neredactarea sau nesemnarea hotărârilor judecătoreşti sau a actelor judiciare ale procurorului, din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege” (art 271, lit q din Legea 303 privind statutul judecătorilor și procurorilor).

Decizia Secției de judecători a CSM poate fi contestată. De altfel, judecătoarea a mai contestat o deciziei de excludere din magistratură luată de CSM în 2015, când instanța supremă i-a admis recursul și a decis să îi diminueze indemnizația lunară cu 25% pe o perioadă de un an. De asemenea, în decembrie 2022, CSM a decis suspendarea judecătoarei pentru o perioadă de șase luni, dar a atacat din nou decizia și a câștigat, ICCJ hotărând diminuarea salariului pentru șase luni.

Conform Inspecției Judiciare, judecătoarea nu ar fi motivat hotărârile / încheierile într-un număr de 457 cauze, situație care „a dus la lipsirea părților de elementul esențial al aducerii la cunoștință a conținutului hotărârilor judecătorești sub aspectul considerentelor, indispensabile în aprecierea argumentelor necesare exercitării unei cai de atac, fapt ce are drept consecință prelungirea nejustificată a procedurii judiciare, această constituind, totodată, și o încălcare a dispozițiilor articolului 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului referitoare la durata rezonabilă a procesului”, conform defapt.ro.

Jurnaliștii de la defapt.ro scriu că în 2022 judecătoarea Cipariu a încasat un salariu anual de 205.846 de lei, plus 68.681 „drepturi salariale” neprecizate clar. În medie, judecătoarea a încasat lunar 22.500 de lei, (4.500 de euro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *