Județele care importă cel mai mult din China / Cât importă și cât exportă fiecare județ din țară

În 2021, România a importat produse din China în valoare de peste 6 miliarde de euro, cu peste 1,1 miliarde mai mult decât în 2020, arată datele transmise de INS. De la chinezi importăm aproape orice- de la săpun, îmbrăcăminte, miere (multă miere), antibiotice, aproape orice.

Containere in ChinaFoto: Max421, Dreamstime.com

Mai jos, categoriile de mărfuri pe care le importăm din China, potrivit Nomenclatorului Combinat. Dacă intrați în detalii, o să vedeți că importurile acoperă aproape toată gama de produse.

Deși oficial România este orientată politic spre Vest, prețurile mici cu care China inundă piețele nu poate lăsa oamenii de afaceri indiferenți, așa încât trec peste politica oficială a statului chinez (inclusiv privind relația cu Rusia, problema uigurilor) și aducem de la ei produse de miliarde de euro anual.

Aproape toate județele importă din China, dar potrivit unei cercetări statistice, printre județele care importă mai mult de la chinezi se află București, Ilfov, Sibiu, Timiș, Bacău Olt. În fiecxare dintre ele există mari companii care își umplu depozitele cu mărfuri chinezești, mai ieftine.

Automobile Dacia, Dedeman, Makita sau Arctic sunt mari jucători pe piața importurilor produselor chinezești

Cât importă și cât exportă fiecare județ din țară

Cel mai mare importator la modul general, este Capitala. E urmat de Ilfov, Timiș, Argeș și Prahova.Vaslui, Mehedinți și Gorj stau la coada clasamentului.

La capitolul exporturi, tot București dictează ritmul dansului. Dar nu mai e urmat de Ilfov, ci de Timiș, Argeș și Brașov, fiecare județ având puternice companii străine care produc pentru export.Mehedinți, Gorj și Giurgiu au cele mai mici exporturi.

h2 Ilfovul importă echivalentul a 115% din PIB

Ne-am mai uitat la un indicator: importurle ca pondere în PIB-ul fiecărui județ. Ilfovul e campion: importă 115% din cât produce. Alba e al doilea județ care pare dependent de importuri, cu aproape 62% din PIB marfă adusă din afara țării.

La capătul celălalt găsim Vaslui, Mehedinți și Gorj. Fără comentarii.

De asemenea, ne-am uitat la ponderea exporturilor în PIB-ul fiecărui județ. Argeș eputernic dependent de exporturi: peste 80% din PIB (echivalent) merge la export. Asta poate constitui și o vulnerabilitate, pentru că în cazul în care Renault (Dacia) se mută prin absurd în alt județ, exporturile argeșene se duc în nas.

La celălalt capăt al topului județelor găsim Teleormanul, Giurgiul și Gorjul.

Si ultimul grafic este cel al PIB/capita, județ cu județ. Un fel de grafic al bogăției/sărăciei locuitorilor României din fiecare județ.

Capitala e pe primul loc, urmată de clujeni și timișeni. Călărași, Covasna și Tulcea se află la polul opus.

Sursa foto: Max421, Dreamstime.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *