Kaczynski, despre plata reparaţiilor de război: Ar putea dura „o întreagă generaţie” până când Polonia va reuși să convingă Germania

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ar putea dura „o întreagă generaţie” până ca Polonia să reuşească să convingă Germania să plătească despăgubirile restante pentru distrugerile din timpul celui de-al doilea război mondial, a avertizat vineri Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului guvernamental Lege şi Justiţie (PiS).

Jaroslaw KaczynskiFoto: Fotokon | Dreamstime.com

Un raport referitor la problema plăţilor restante urmează să fie publicat pe 1 septembrie, a indicat Kaczynski pentru agenţia de presă poloneză PAP, relatează Agerpres.

Germania a invadat şi ocupat Polonia în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, ceea ce a dus la ample distrugeri şi decese. A achitat mai multe tranşe de reparaţii, dar s-a opus continuării plăţii, solicitată de Polonia, argumentând că aceasta a renunţat la ele în trecut şi nu a menţionat acest subiect în momentul reunificării germane, în 1990.

Kaczynski a precizat că a abordat problema despăgubirilor în timpul discuţiilor cu liderul opoziţiei germane, Friedrich Merz, care s-a aflat săptămâna aceasta în vizită în Polonia. Acesta i-a spus însă că niciun guvern german nu ar aproba plăţile în momentul de faţă.

„Am răspuns că istoria este dinamică”, a mai declarat Kaczynski, potrivit căruia este vorba de o dispută care nu se va încheia întrucât are atât componente materiale cât şi morale.

Liderul polonez, în vârstă de 73 de ani, a adăugat că s-ar putea ca plata despăgubirilor să nu aibă loc în timpul vieţii sale. „Dar odată ce începem acest lucru, nu-l mai putem opri”, a afirmat Kaczynski, pentru care problema reparaţiilor de război reprezintă o prioritate politică personală.

Această problemă ar putea fi şi unul din subiectele-cheie în perspectiva alegerilor legislative de anul viitor din Polonia, notează agenția germană DPA.

spot_imgspot_img