Kievul acuză Rusia că trage cu rachete nucleare fără încărcătură pentru a „distrage atenţia” apărării antiaeriene ucrainene / Armata a prezentat o astfel de mostră

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Rusia foloseşte în prezent în atacurile din Ucraina rachete sovietice cu capacitate nucleară, cărora le scoate focoasele, scopul fiind acela de a „distrage atenţia” şi de a epuiza stocurile apărării antiaeriane ucrainene, a acuzat joi armata Kievului, care a prezentat fragmente din rachete de croazieră X-55 (Kh-55) găsite în vestul ţării, relatează News.ro citând BBC .

Crater pe o șosea din orașul Dnipro lovit cu rachete ruseștiFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Astfel de rachete sunt lansate acum în Ucraina, pentru a „epuiza sistemul de apărare aeriană al ţării noastre”, a declarat un oficial ucrainean, care a precizat că testele efectuate asupra fragmentelor găsite nu au arătat niveluri anormale de radioactivitate, ceea ce înseamnă că le-a fost scoasă încărcătura nucleară. „Acest lucru arată că nu a existat niciun contact (al rachetei) cu elemente nucleare”, a spus el.

Experţii militari ucraineni susţin, pe de altă parte, că Rusia şi-ar fi epuizat semnificativ vastul arsenal de rachete după valurile de atacuri masive din ultimele săptămâni asupra infrastructurii critice a Ucrainei. Ca urmare, Moscova ar recurge acum la folosirea unor proiectile care, deşi nu au capacitatea distructivă pentru care au fost proiectate, pot provoca pagube majore.

Un raport al serviciilor de informaţii britanice ajunsese, în noiembrie, la concluzii similare.

La o şedinţă de informare organizată joi în capitala Ucrainei, Mikola Daniliuk, reprezentant al unităţii de cercetare a forţelor armate ucrainene, le-a arătat reporterilor fragmente de rachete de croazieră X-55 (clasificate de NATO sub numele de AS-15) găsite în regiunile Liov şi Hmelniţki la 31 octombrie. El a declarat că proiectilele au fost concepute în perioada sovietică pentru a lovi „ţinte strategice cu coordonate prestabilite”.

Şi Marea Britanie a declarat că aceste rachete au fost proiectate „exclusiv ca sistem de atac nuclear”.

spot_imgspot_img