Klaus Iohannis renunță oficial la cursa pentru șefia NATO. România îl susține pe olandezul Mark Rutte pentru această funcție

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Klaus Iohannis si Mark Rutte, Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Klaus Iohannis si Mark Rutte, Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Șeful statului i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO la sfârșitul săptămânii trecute că a decis să-și retragă candidatura pentru funcția de Secretar General al Organizației, a precizat joi un comunicat al Administrației Prezidențiale, după ședința CSAT.

Klaus Iohannis a renunțat oficial la cursa pentru șefia NATO, un anunț făcut după ce președintele român a rămas fără susținători pentru această candidatură.

Potrivit unui comunicat al președinției, Iohannis „i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației”.

În ședința CSAT de joi, oficialii români au decis să îl susțină pe premierul olandez Mark Rutte pentru această funcție.

„Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez”, a mai precizat comunicatul.

Klaus Iohannis a anunțat oficial pe 12 martie că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României, deși anterior țări puternice precum Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța își anunțaseră sprijinul pentru Mark Rutte.

Ulterior, Rutte a obținut și susținerea unor state care nu se pronunțaseră anterior, iar ultimele două state care s-au raliat în spatele lui au fost Ungaria și Slovacia, în cursul zilei de marți.

„Slovacia este pregătită să îl susțină pe Mark Rutte în calitate de viitor secretar general al NATO”, a declarat marți președintele slovac Peter Pellegrini, deși Slovacia susținea anterior că și-ar dori ca postul să fie ocupat de o persoană dintr-o țară est-europeană.

spot_imgspot_img