Kurzii, victime ale apropierii dintre Siria și Turcia de Rusia / Ce scenariu urmează pentru kurzi?

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Rusia a organizat miercuri o reuniune tripartită între miniștrii turc, sirian și rus al apărării, prima de la începutul războiului din Siria, în 2011, potrivit AFP.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir PutinFoto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia

Care ar putea fi consecințele unei apropieri între Damasc și Ankara pentru forțele kurde, desfășurate în nord-estul țării, susținute de Statele Unite și aflate sub amenințarea unei operațiuni terestre turcești?

Ce relații există între Turcia și Siria?

Înainte de începerea conflictului din Siria, Ankara era un partener politic și economic privilegiat al Damascului.

Dar războiul, care a început cu proteste antiguvernamentale și s-a transformat într-un conflict complex, a tensionat considerabil relațiile.

Ankara a trecut de partea opoziției politice și a grupărilor rebele și acum găzduiește aproape patru milioane de refugiați pe teritoriul său.

În 2021, un scurt schimb informal între miniștrii de externe ai celor două țări a lăsat să se întrevadă o apropiere.

Ankara și Damascul au recunoscut că au avut contacte cu serviciile de informații și, în august, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a făcut apel la reconciliere între regimul sirian și opoziția din Siria.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care l-a numit în mod repetat pe Assad „criminal” în ultimii ani, a vorbit în noiembrie despre o „posibilă” întâlnire cu acesta.

Potrivit analiștilor, Rusia joacă un rol-cheie în apropierea dintre cei doi aliați, uniți de un „inamic” comun, și anume forțele kurde, calificate drept „teroriste” de Ankara și susținute de Washington.

De ce acest moment?

Potrivit Moscovei, discuțiile de miercuri s-au axat pe „modalitățile de rezolvare a crizei siriene și a problemei refugiaților” și pe „eforturile comune de combatere a grupărilor extremiste”.

Întâlnirea a fost organizată din cauza „evoluțiilor legate de operațiunea militară turcă planificată în nordul Siriei și împiedicată de Moscova”, a declarat pentru AFP Bassam Abu Abdullah, director al Centrului de studii strategice din Damasc.

Din 20 noiembrie, Turcia și-a intensificat bombardamentele împotriva pozițiilor luptătorilor kurzi din nordul Siriei și amenință să lanseze o ofensivă terestră.

Pe de altă parte, mai multe runde de discuții conduse de Damasc cu administrația kurdă – care controlează zone mari din nordul și estul Siriei, inclusiv câmpuri petroliere – au eșuat.

„Erdogan se află sub o presiune politică intensă pentru a desfășura o operațiune militară în Siria și a reloca cât mai mulți sirieni” în țara lor înainte de alegerile din iunie, potrivit lui Nick Heras, cercetător la New Lines Institute.

„Dacă ar primi undă verde din partea lui Assad pentru a efectua operațiuni aeriene împotriva kurzilor, ar urma un război”, a adăugat el.

Ce scenariu urmează pentru kurzi?

„Obiectivul imediat al celor trei țări este de a elimina Forțele Democratice Siriene (FDS n.r. o coaliție armată condusă de kurzi),”, a declarat pentru AFP Fabrice Balanche, lector la Universitatea Lumière Lyon 2.

Potrivit acestuia, Ankara vrea „să „elimine amenințarea kurdă” și pur și simplu să alunge populația kurdă din nordul Siriei”, în timp ce pentru Moscova „este vorba de a elimina un aliat al Statelor Unite în Siria, FDS, și de a-și întări astfel aliatul Bashar al-Assad.

Într-adevăr, FDS a fost vârful de lance al luptei împotriva Stat Islamic alungat din bastioanele sale din Siria în 2019, cu ajutorul coaliției internaționale conduse de Washington.

Vineri, Consiliul Democratic Sirian, brațul politic al Forțelor Democratice Siriene a criticat reuniunea de miercuri, făcând apel la sirieni să „înfrunte această alianță”.

Pentru Damasc, „este vorba de recuperarea acestui teritoriu (nord-estul țării, n.r.) și mai ales a bogățiilor sale petroliere”, potrivit lui Balanche.

În plus, „regimul are nevoie de Turcia pentru a-i neutraliza pe jihadiștii din Idleb”, a adăugat el, referindu-se la grupările care controlează aproximativ jumătate din provincia nord-vestică Idleb.

Dacă kurzii refuză să se retragă într-o zonă situată la 30 km de frontiera turcă, așa cum îi îndeamnă Ankara, reuniunea tripartită va fi „precursorul unei invazii turcești”, potrivit lui Balanche, aceasta nefiind decât „o chestiune de timp”.

spot_imgspot_img