Liderii G7 cer talibanilor să permită evacuările din Afganistan și după termenul limită de 31 august – International

0

Liderii G7 cer talibanilor „să garanteze o evacuare sigură” pentru toţi cei care vor să părăsească Afganistanul „până pe 31 august şi dincolo de această dată”, a declarat marţi premierul britanic Boris Johnson, la finalul summitului virtual al Grupului, informează Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

Şeful guvernului britanic, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia Grupului, a spus că liderii G7 (Grupul celor mai mari şapte economii avansate din lume, format din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, SUA) au convenit „nu doar asupra unei abordări comune în ceea ce priveşte evacuările, ci şi asupra unei foi de parcurs privind modul în care să se discute cu talibanii”.

„Prima condiţie pe care o punem în calitate de G7 este ca ei (talibanii) să garanteze până pe 31 august şi dincolo de această dată o evacuare sigură pentru cei care vor să plece” din Afganistan, a declarat Boris Johnson la televiziunile britanice.

„Unii dintre ei (dintre talibani) vor declara că nu acceptă aceasta, însă alţii vor înţelege importanţa acestui lucru, pentru că G7 are o un atu considerabil, economic, diplomatic şi politic”, a subliniat Johnson, precizând că acest „atu uriaş” cu care G7 ar putea convinge talibanii include neacordarea unor fonduri substanţiale.

„Afganistanul nu poate deveni o pepinieră a terorismului, Afganistanul nu poate deveni un stat al drogurilor, fetele trebuie să fie educate până la vârsta de 18 ani”, a afirmat premierul britanic.

Potrivit Reuters, Boris Johnson a evitat să răspundă la întrebarea dacă alţi lideri ai G7 şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu modul în care preşedintele american a gestionat criza din Afganistan şi cu refuzul lui de a extinde termenul limită pentru retragerea trupelor rămase în Afganistan.

Pe același subiect:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *