Liderii Iranului și Hamas au discutat despre „axa de rezistență” împotriva Israelului

0
1

Iranul şi gruparea militantă islamistă palestiniană Hamas, care conduce Gaza, au discutat despre întărirea rezistenţei lor împotriva Israelului în timpul unei întâlniri în capitala Qatarului, Doha, relatează duminică DPA, care citează media din Iran.

Ministrul iranian de externe, Hussein AmirabdollahianFoto: Vahid Salemi / AP / Profimedia

Ministrul iranian de externe, Hussein Amirabdollahian, şi liderul Hamas, Ismail Haniyeh, au discutat despre modalităţile de consolidare a ‘axei de rezistenţă’ împotriva Israelului în timpul întâlnirii lor de sâmbătă seara, a relatat duminică agenţia de stat iraniană IRNA, citată de Agerpres.

”Axa de rezistenţă” se referă la o alianţă de grupuri militante împotriva statului evreu.

SUA se tem de o escaladare a conflictului prin implicarea Iranului

Statele Unite se tem de o „escaladare” a conflictului dintre Israel și Hamas, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan. El nu a exclus o „posibilă implicare a Iranului”.

„Nu putem exclude ca Iranul să decidă să se implice direct într-un fel și trebuie să ne pregătim pentru orice eventualitate”, a spus Sullivan într-un interviu pentru postul CBS. „Este un risc de care suntem conștienți de la începutul” conflictului, a adăugat el.

„De aceea președintele a acționat atât de rapid și hotărât pentru a muta un portavion în Estul Mediteranei, pentru a avea avioane în Golf, transmițând un mesaj foarte clar oricărui stat sau entitate care ar încerca să profite de această situație ”, a mai spus el.

Israelul este duşmanul declarat al Iranului de la Revoluţia islamică din 1979. Teheranul şi-a extins legăturile politice şi militare în regiune începând cu anii 1990.

Ministrul iranian a avertizat duminică, din capitala Qatarului, că nimeni nu poate garanta controlul situaţiei şi perspectiva unei extinderi a conflictului dacă ”atacurile regimului sionist asupra populaţiei fără apărare din Gaza continuă”, relevă un comunicat al Ministerului de Externe de la Teheran, preluat de AFP.

Hussein Amirabdollahian a sosit la Doha după ce s-a întâlnit cu aliaţi în cadrul unei călătorii în Irak, Siria şi Liban, inclusiv cu şeful miliţiei şiite Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Qatar a fost unul dintre principalii susţinători ai Hamas timp de aproximativ 15 ani. Bogatul emirat din Golf sprijină mişcarea islamistă în principal din punct de vedere politic şi oferă ajutor financiar, de exemplu pentru reconstrucţia infrastructurii după atacurile israeliene. Haniyeh însuşi locuieşte în Qatar.

În acelaşi timp, Qatar şi-a asumat şi rolul de mediator cu Occidentul. Joi, cancelarul german Olaf Scholz l-a primit la Berlin pe emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here