Liderii UE analizează joi cererea pentru o “pauză umanitară” în Gaza

0

Liderii Uniunii Europene vor dezbate joi un apel la o “pauză umanitară” în războiul dintre Israel şi Hamas, potrivit AFP.

Uniunea EuropeanăFoto: freepik.com

Blocul celor 27 de naţiuni a fost mult timp divizat între membrii mai pro-palestinieni, precum Irlanda şi Spania, şi susţinătorii fermi ai Israelului, printre care Germania şi Austria.

După mai multe zile de negocieri, un proiect de declaraţie pentru summit solicită “un acces umanitar continuu, rapid, sigur şi neîngrădit, precum şi ajutor pentru a ajunge la cei care au nevoie, prin toate măsurile necesare, inclusiv o pauză umanitară”.

Această declaraţie – care ar putea suferi modificări atunci când liderii se vor întâlni la Bruxelles – nu se ridică la nivelul cerinţelor Naţiunilor Unite pentru o “încetare a focului”.

Germania, precaută în a solicita o oprire mai definitivă care ar putea lega mâinile Israelului, a sugerat apeluri pentru “ferestre” sau “pauze” umanitare.

“Literele, virgulele, limbajul contează şi aşa se găsesc acorduri”, a declarat un înalt oficial UE.

Dar diplomaţii din unele naţiuni ale UE avertizează că întârzierile în găsirea cuvintelor potrivite, pe măsură ce numărul de morţi creşte, afectează poziţia globală a blocului şi îl lasă să se clatine în faţa evoluţiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *