Liniște sinistră pe străzile din marile orașe chineze, oamenii s-au ascuns în case de frica Covid. Autoritățile spun că vor fi trei mari valuri epidemice până în primăvară

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Străzile din marile orașe chineze au fost sinistru de liniștite duminică, deoarece oamenii au rămas acasă pentru a se proteja de valul de cazuri covid care a afectat centrele urbane din toată țara, transmite Reuters.

Străzi goale în Shenzen, ChinaFoto: DreamsTime / Imtmphoto

Potrivit epidemiologului șef al țării, Wu Zunyou, China se află în prezent în primul dintre cele trei valuri de cazuri de COVID-19 așteptate în această iarnă.

Cazurile s-ar putea înmulți în întreaga țară dacă cetățenii vor călători iar în masă de Anul Nou chinezesc ce va fi sărbătorit luna viitoare.

China nu a raportat încă în mod oficial niciun deces cauzat de covid după 7 decembrie, când țara a pus capăt brusc majorității principalelor restricții din cadrul politicii „zero covid”, în urma unor proteste publice fără precedent împotriva acestora.

Ca parte a relaxării restricțiilor zero-covid, testele în masă pentru depistarea virusului au fost sistate, ceea ce pune la îndoială posibilitatea ca numărul de cazuri raportat oficial să poată surprinde întreaga amploare a epidemiei.

China a raportat pentru sâmbătă aproximativ 2.097 de noi infecții simptomatice cu coronavirus.

Oamenii s-au ascuns în case de frica Covid

În Beijing, răspândirea variantei Omicron, extrem de transmisibilă, a afectat deja serviciile de catering și de livrare a coletelor.

Casele funerare și crematoriile din întregul oraș de 22 de milioane de locuitori se luptă, de asemenea, să țină pasul cu cererea.

Postările de pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, metrouri goale în orașul Xian din nord-vestul Chinei, în timp ce chinezii se plâng pe internet de întârzieri ale livrărilor.

În Chengdu, străzile erau pustii, dar timpii de livrare a alimentelor s-au îmbunătățit, a declarat un rezident cu numele de familie Zhang, după ce serviciile au început să se adapteze la recenta creștere a numărului de cazuri.

Totuși, obținerea de teste covid este încă dificilă, a spus Zhang, adăugând că produsele comandate de ea au fost redirecționate spre un spital.

Trei mari valuri covid până în primăvară

În Shanghai, autoritățile au spus că școlile ar trebui să mute majoritatea cursurilor în online începând de luni, iar în orașul vecin Hangzhou, majoritatea școlilor au fost încurajate să încheie semestrul de iarnă mai devreme.

În Guangzhou, cei care fac deja cursuri online, precum și preșcolarii nu trebuie să se pregătească pentru revenirea la școală, a transmis biroul pentru educație.

În cadrul unei conferințe desfășurate sâmbătă la Beijing, epidemiologul șef Wu de la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor a declarat că epidemia actuală va atinge punctul maxim în această iarnă și se va desfășura în trei valuri timp de aproximativ trei luni.

Primul val ar urma să se desfășoare de la jumătatea lunii decembrie până la jumătatea lunii ianuarie, în mare parte în orașe, înainte ca un al doilea val să înceapă de la sfârșitul lunii ianuarie până la jumătatea lunii februarie a anului viitor, declanșat de călătoriile dinainte de vacanța de o săptămână de Anul Nou.

China va sărbători Anul Nou Lunar începând cu 21 ianuarie. În mod normal, cu ocazia acestei sărbători, sute de milioane de oameni călătoresc acasă pentru a petrece timp cu familia.

Un al treilea val de cazuri ar urma să se desfășoare de la sfârșitul lunii februarie până la jumătatea lunii martie, pe măsură ce oamenii se vor întoarce la muncă după vacanță, a declarat Wu.

China ar putea avea un milion de decese covid

Un institut de cercetare cu sediul în SUA a spus zilele trecute că cea mai populată țară din lume ar putea înregistra o explozie de cazuri și peste un milion de persoane din China ar putea muri din cauza COVID în 2023.

Wu a declarat că numărul cazurilor grave din China a scăzut în ultimii ani și că vaccinarea deja efectuată a oferit un anumit grad de protecție.

El a spus că cei din comunitate care sunt vulnerabili ar trebui să fie protejați, recomandând în același timp vaccinuri de rapel pentru întreaga populație.

Aproape 87% dintre persoanele de peste 60 de ani au fost vaccinate complet, dar doar 66,4% dintre persoanele de peste 80 de ani au efectuat un ciclu complet de vaccinare, a precizat agenția oficială de știri Xinhua.

(foto articol: © Imtmphoto | Dreamstime.com)

spot_imgspot_img