Lituania va livra Kievului 3.000 de drone de luptă şi va antrena soldaţi ucraineni

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Lituania a anunţat vineri că va livra Ucrainei 3.000 de drone de luptă şi că va contribui la pregătirea fizică a soldaţilor ucraineni care luptă împotriva invaziei ruseşti.

Soldat ucraineanFoto: Attila Husejnow/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia images

„În viitorul apropiat, Lituania va achiziţiona 3.000 de drone FPV de fabricaţie lituaniană pentru Ucraina, la un cost de două milioane de euro”, a declarat premierul Ingrida Simonyte, alături de omologul său ucrainean Denîs Şmîhal, relatează AFP și News.ro.

Potrivit lui Simonyte, aparatele ar putea ajunge în Ucraina în cursul acestui an.

Dronele sunt utilizate pe scară largă de ambele părţi, atât pe linia frontului, cât şi pentru a ataca infrastructuri importante în interiorul teritoriului inamic.

De asemenea, premierul lituanian a declarat că ţara sa va contribui la înfiinţarea a trei centre de pregătire fizică pentru militarii ucraineni, la Liov, în vestul Ucrainei, la Dnipro, în centru-est, şi la Jîtomîr, în nord-vest.

Pe de altă parte, Simonyte a cerut UE să înceapă negocierile de aderare cu Kievul „cât mai curând posibil”. De asemenea, ea consideră că „securitatea totală a Ucrainei şi, în acelaşi timp, cea a NATO poate fi garantată doar prin aderarea deplină a Ucrainei la NATO”.

Ajutor de peste un miliard de euro

Lituania, o ţară baltică cu o populaţie de 2,8 milioane de locuitori, a acordat până în prezent Ucrainei un ajutor de peste 1 miliard de euro, mai mult de jumătate din acesta în domeniul militar, cel mai recent exemplu fiind alocarea a 35 de milioane de euro pentru iniţiativa cehă de achiziţionare de muniţii.

Potrivit Institutului Kiel, care are sediul în Germania, Lituania se află printre primele cinci ţări în ceea ce priveşte proporţia din PIB dedicată ajutorării Ucrainei, cu 1,54%. „Este o proporţie care poate fi comparată cu bugetele de apărare ale unor ţări. Apreciem foarte mult acest lucru”, a declarat premierul Şmîhal.

Ministerul lituanian al Apărării a declarat la începutul acestui an că Lituania intenţionează să cheltuiască 200 de milioane de euro în plus pentru ajutorul militar acordat Ucrainei între 2024 şi 2026.

Odată cu vizita sa în Lituania, premierul ucrainean încheie un turneu în cele trei state baltice, după ce a vizitat Estonia şi Letonia.

____

spot_imgspot_img