LIVE Război în Israel: Blinken discută luni cu omologul său turc despre obținerea unui răgaz umanitar / Iordania trimite ajutoare în Gaza / Armata israeliană lansează „lovituri semnificative”, care „vor continua și în zilele următoare”

0

​Războiul dintre Israel și gruparea Hamas a intrat luni în cea de-a 31-a zi, în timp ce se fac eforturi diplomatice pentru a se obține măcar o încetare temporară a ostilităților, cât să permită intrarea de ajutoare pentru palestinienii rămași în Gaza. Israel se opune unei asemenea pauze, de teamă că Hamas s-ar putea regrupa. Secretarul de stat Anthony Blinken este în turneu diplomatic și s-a întâlnit în aceste zile cu oficiali și susținători ai ambelor tabere implicate în conflict.

Atacurile Israelului în Gaza au continuat duminicăFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Războiul Israel-Hamas – toate informațiile din ziua a 31-a sunt LIVE pe HotNews.ro

05:50 Iordania a parașutat pachete de ajutoare în Gaza. Iordania este vecină cu Cisiordania și găzduiește mulți refugiați palestinieni. Soția regelui, regina Rania, s-a născut din părinți palestinieni și criticat deseori atitudinea Israelului.

05:46După o călătorie în Irak și Cisiordania duminică, secretarul de stat Antony Blinken se află acum în Turcia pentru discuții care vor începe luni cu omologul său Hakan Fidan. E posibil ca la discuții să participe și președintele Erogan.

05:00Israelul spune că are nevoie de progrese în ceea ce privește eliberarea ostaticilor înainte de a accepta orice pauză în ofensiva sa

04:00Trei avioane franceze cu 54 de tone de ajutoare pentru Gaza au sosit în Egipt în acest week-end, iar Franţa are trei nave militare în estul Mării Mediterane gata să răspundă la evoluţia situaţiei, au declarat înalţi oficiali duminică, informează Reuters.

Anunţurile au fost făcute în contextul în care ministrul francez de externe Catherine Colonna a cerut un “armistiţiu umanitar imediat” în timpul unei călătorii la Doha şi a avertizat împotriva extinderii conflictului în regiune.

22:50Fâşia Gaza a fost „complet împărţită în două” de trupele israeliene, a declarat duminică seară purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari.

Acum există „o Gaza de nord şi una de sud”, a spus el. Unităţile armatei israeliene au ajuns pe coasta din partea de sud a oraşului Gaza şi „deţin” zona, a precizat Hagari.

Oraşul Gaza este acum complet înconjurat, a adăugat el, apreciind că acesta este un pas decisiv.

22:00 Armata israeliană anunță „lovituri semnificative” în această seară în Fâşia Gaza, care „vor continua și în zilele următoare”.

„Lovituri semnificative sunt în curs (…) şi vor continua în această noapte şi în zilele care urmează”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

El a mai spus că forţele israeliene care operează în acest teritoriu l-au „tăiat” în două: „Gaza sud şi Gaza nord”.

21:44Antony Blinken, în vizită surpriză în Irak: „O pauză umanitară ar fi binevenită pentru toţi”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ajuns duminică într-o vizită surpriză în Irak, după ce anterior a fost în Cisiordania şi a făcut o scurtă oprire în Cipru.

În Irak, vorbind despre eforturile sale în curs pentru a obţine o pauză umanitară care să permită intrarea mai multor ajutoare în Gaza şi plecarea mai multor civili, Blinken a afirmat că liderii din Orientul Mijlociu cu care a vorbit în timpul turneului său au salutat această idee. „Cred că toată lumea ar aprecia pauzele umanitare, nu există nicio îndoială în această privinţă”, a spus el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *