LIVE Război în Ucraina, ziua 109: Peste 10.000 de soldați ucraineni și-au pierdut viața în război / Scholz, Macron și Draghi se pregătesc să meargă la Kiev / O comisie a ONU e în Ucraina pentru a investiga crimele de război

În cea de-a 109-a zi de război, ambele tabere se pregătesc de acutizarea conflictului. Ucrainenii au primit de la germani două super-generatoare și sisteme de comunicații de la Elon Musk, iar Macros, Scholz și Draghi se pregătesc să meargă la Zelenski. O comisie a Națiunilor Unite a sosit sâmbătă în Ucraina pentru a investiga crimele de război.

Razboi in UcrainaFoto: Profimedia Images

Sinteza celor mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rolls-Royce Germania a furnizat Ucrainei două super-generatoare de energie, a anunțat sâmbătă Ministerul german al Sănătății.
  • SUA au anunțat că vor boicota Forumul Internațional de la Sankt Petersburg, care urmează să aibă loc în Rusia la sfârșitul acestei luni. „Îndemnăm guvernele și companiile să se alăture boicotului nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.
  • Ucraina deține controlul fabricii chimice Azot din Severodonețk, unde se adăpostesc sute de civili, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii, după ce un separatist susținut de Rusia a susținut că între 300 și 400 de luptători ucraineni au fost prinși acolo.
  • O comisie a Națiunilor Unite a sosit sâmbătă în Ucraina pentru a investiga crimele de război. Vicepreședintele parlamentului Ucrainei, Olena Kondratyuk, a spus că scopul comisiei este să monitorizeze crimele de război și încălcările drepturilor omului.
  • Aproximativ 10.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la invadarea țării de către Rusia în februarie, potrivit unui consilier militar al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. El a adăugat că numărul zilnic al victimelor ucrainene era în jur de „200 până la 300 de morți”.
  • Forțele armate ale Ucrainei au primit noi sisteme de comunicații prin satelit Starlink de la fondatorul și CEO-ul SpaceX, Elon Musk. Ministerul ucrainean al apărării a spus că acestea vor fi folosite pentru „misiunile speciale” ale forțelor sale de informații.
  • Cancelarul german, Olaf Scholz, plănuiește o vizită la Kiev alături de președintele francez, Emmanuel Macron, și de premierul italian, Mario Draghi. Liderii vor să se întâlnească cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, înainte de summitul G7.

Cele mai importante informații de duminică, cea de-a 109-a zi a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

06:39Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în discursul adresat naţiunii, că decizia de a acorda statutul Ucrainei de aderarea la UE va întări nu doar statul său, ci întreaga Uniune Europeană. “Faza finală a marelui maraton diplomatic, care urmează să se încheie într-o săptămână şi jumătate, a început astăzi. Şi în acest maraton suntem de fapt împreună cu Uniunea Europeană – într-o singură echipă, iar această echipă trebuie să câştige. Sunt sigur că vom primi în curând un răspuns cu privire la statutul de candidat pentru Ucraina. Sunt convins că această decizie poate întări nu doar statul nostru, ci şi întreaga Uniune Europeană.

00:25Aproximativ 10.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la invadarea țării de către Rusia în februarie, potrivit unui consilier militar al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

23:05Ucraina acuză Rusia că vrea să repete Holodomorul

21:34Olaf Scholz va merge cu Macron în Ucraina înainte de summitul G7 – presă

21:09 Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat că partea de nord a regiunii Donețk, inclusiv unele dintre cele mai mari orașe ale sale, inclusiv Kramatorsk, Sloviansk, Kosteantînivka, Bakhmut și Drujkivka, a rămas fără curent după ce bombardamentele rusești au deteriorat liniile electrice din regiune.

21:03O comisie formată din liderii Consiliului Drepturilor Omului (apropiată de ONU) a ajuns sâmbătă în Ucraina pentru a investiga crimele legate de agresiunea rusă, scrie presa ucraineană, citând-o pe vicepreședintele Radei Supreme Olena Kondratyuk.

20:42În regiunea Odesa, în timp ce se relaxa pe plajă, un bărbat a fost aruncat în aer de o mină

20:12Locuitorii din Hersonul ocupat au refuzat să ia parte la impunerea cetățeniei ruse prin distribuirea de pașapoarte rusești, scrie agenția Ukrinform, care îl citează pe vicepreședintelel consiliului regional Herson, Yuri Sobolevsky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *