LIVE Război în Ucraina, ziua 124: Trupele de invazie forțează cucerirea Lysychansk, ultima redută ucraineană din Lugansk / Rusia se apropie de intrarea în incapacitate de plată / Canada a trimis încă două nave de război în Marea Baltică

Forțele rusești se luptă luni, ziua 124 a războiului, pentru a-și atinge unul dintre obiectivele strategice în Ucraina, în timp ce separatiștii susținuți de Moscova au declarat că se îndreaptă spre Lysychansk, ultimul oraș important încă deținut de trupele ucrainene în estul regiunii Lugansk.

Tun autopropulsat ucrainean în acțiuneFoto: Twitter

Cele mai importante informații de luni, ziua 124 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:30Scurtă recapitulare, luni dimineață, a evenimentelor recente privind invazia rusă:

  • Rachete rusești au lovit duminică o clădire rezidențială și în apropierea unei grădinițe din centrul Kievului, ucigând o persoană și rănind șase, în timp ce Moscova și-a intensificat loviturile aeriene asupra Ucrainei pentru a doua zi consecutivă.
  • Rachete rusești au lovit, de asemenea, duminică, în apropierea orașului central ucrainean Cherkasy, omorând o persoană și lovind un pod care ajută la conectarea regiunilor vestice cu zonele de luptă din est, au declarat oficialii ucraineni.
  • Agenția de știri Tass a citat duminică un oficial separatist care a afirmat că forțele Moscovei au intrat în Lysychansk din cinci direcții și îi izolează pe apărătorii ucraineni. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că forțele rusești folosesc artileria pentru a încerca să taie Lysychansk dinspre sud, dar nu a menționat că separatiștii au intrat în oraș.
  • Forțele rusești au ocupat în totalitate orașul Severodonețk din estul Ucrainei sâmbătă, au declarat ambele părți.
  • Președintele american Joe Biden le-a spus aliaților că „trebuie să rămânem uniți” împotriva Rusiei, în timp ce liderii mondiali s-au întâlnit duminică la un summit G7 în Alpii bavarezi.
  • Rusia s-a apropiat duminică de intrarea în incapacitate de plată, pe fondul puținelor semne că investitorii care dețin obligațiunile sale internaționale au primit sumele cuvenite, anunțând ceea ce ar fi prima incapacitate de plată a națiunii din ultimele decenii.
  • Premierul britanic Boris Johnson și președintele francez Emmanuel Macron au convenit să ofere mai mult sprijin pentru Ucraina, a declarat duminică biroul lui Johnson.
  • Președintele indonezian Joko Widodo a spus duminică că îi va îndemna pe omologii săi rus și ucrainean să creeze spațiu pentru dialog în timpul unei misiuni de consolidare a păcii în aceste țări, deoarece “războiul trebuie să înceteze și lanțurile alimentare globale trebuie reactivate”.
  • „În acest stadiu al războiului este dificil din punct de vedere spiritual, emoțional… nu avem o idee despre cât va dura, câte lovituri, pierderi și eforturi vor mai fi necesare înainte de a vedea că victoria se întrezărește la orizont”, a declarat olodimir Zelenski.

06:59Canada a trimis două nave de război în Marea Baltică şi în Atlanticul de Nord, ce se vor alătura celor două fregate aflate deja în regiune pentru a întări flancul estic al NATO.

—————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *