LIVE Război în Ucraina, ziua 153: ONU spune că numărul civililor morți a trecut de 5.000 / Gazprom reduce drastic livările prin Nord Stream / Zelenski cere UE să riposteze în „războiul gazelor”

​Moscova a anunțat luni o nouă reducere drastică a livrărilor de gaze către Europa, reaprinzând astfel bătălia gazelor între Rusia și Occident, în timp ce Kievul speră să reia exporturile de cereale „încă de săptămâna aceasta”.

Soldat din trupele speciale ucraineneFoto: Twitter / GeneralStaffUA

Cele mai importante evenimente de marți, ziua 153 a războiului, LIVETEXT:

Recapitularea de dimineață a informațiilor recente privind invazia rusă:

 • Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a anunțat cel mai recent bilanț al victimelor civile din războiul din Ucraina de până acum, care se ridică la 5.237 de morți, iar numărul celor răniți depășește 7.000.
 • Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au distrus un depozit de sisteme de rachete HIMARS de fabricație americană în regiunea Khmelnytskyi din vestul Ucrainei.
 • De cealaltă parte, Ucraina a declarat că rachetele sale HIMARS au distrus în ultima perioadă 50 de depozite de muniții rusești.
 • În armata Ucrainei sunt la acest moment aproape 40.000 de femei, dintre care 5.000 sunt în prima linie a frontului.
 • Rusia și-a înăsprit presiunea asupra Europei în ceea ce privește gazele, Gazprom anunțând că livrările prin Nord Stream 1 către Germania vor scădea la doar 20% din capacitate.
 • Volodimir Zelenski a cerut Europei să riposteze la „războiul gazelor” prin întărirea sancțiunilor europene împotriva Rusiei.
 • Europenii care folosesc vehicule pe motorină, care se luptă deja cu preţuri record, se îndreaptă spre noi majorări de preţuri la pompă comparativ cu cei care au automobile pe benzină.
 • Primele nave care vor exporta cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră ar putea pleca în câteva zile, în baza acordului convenit de Ucraina, Rusia, Turcia și ONU, a declarat un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite.
 • Kremlinul a afirmat că loviturile cu rachete rusești de sâmbătă de la Odesa au lovit ținte militare și nu vor afecta exporturile de cereale. Lavrov a susținut că nu există bariere în calea exportului de cereale din porturile ucrainene și că Rusia va continua să atace infrastructura militară din Ucraina.
 • Casa Albă a declarat că atacul Rusiei asupra Odesa a pus sub semnul întrebării acordul privind cerealele și că Statele Unite analizează opțiuni pentru a crește exporturile ucrainene prin rute terestre.
 • Șeful Leclerc a avertizat că lanțul francez de supermarketuri și-ar putea reduce programul ca parte a măsurilor de urgență pentru a face față riscului de penurie de energie electrică legată de război.

—————

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *