LIVE Război în Ucraina, ziua 181: Secretarul general al ONU: Lumea se află într-un „moment de maxim pericol” / Diplomat rus: nu vor exista discuții directe între Putin și Zelenski

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

În cea de-a 181 zi a invaziei ruse din Ucraina, tensiunile escaladează. Rusia acuză serviciile de informații ale Ucrainei că au ucis-o pe Darya Dughina, fiica unui ideolog rus ultra-naționalist. Secretarul general al ONU a cerut luni stoparea „agitării sabiei nucleare”, afirmând că lumea se află într-un „moment de maxim pericol”. Un înalt diplomat rus a exclus o soluție diplomatică pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Razboi in UcrainaFoto: Maxym Marusenko-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Cele mai importante informații de marți, ziua 181 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

05:55 ​Zelenski: Numărul total al diferitelor rachete de croazieră pe care Rusia le-a folosit împotriva noastră se apropie de 3.500

00:42 Aliații Rusiei creează tot mai pronunțat un profil de securitate alternativ la cel al lui Vladimir Putin

00:14Nici SUA nu sunt de acord cu eliminarea vizelor pentru ruși, măsură cerută de Ucraina

23:35Dmitro Kuleba a precizat care sunt cele două țări din UE care refuză să ofere arme Ucrainei

Rezumatul celor mai importante evenimente din ultimele 24 de ore

  • Rusia a acuzat serviciile de informații ale Ucrainei că au comis uciderea lui Darya Dughina, fiica unui ideolog rus ultra-naționalist. Serviciul de securitate FSB din Rusia a publicat informații și un videoclip despre presupusa autoare a atentatului.
  • Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut stoparea „agitării sabiei nucleare”, afirmând că lumea se află într-un „moment de maxim pericol”. Șeful ONU a descris situația de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, cea mai mare din Europa, ca fiind critică. Bombardamentele și luptele în zonă continuă.
  • Soldații ucraineni care au fost luați prizonieri după bătălia pentru Mariupol au acuzat forțele ruse de tortură în timpul captivității.
  • Singurul pod peste râul Nipru din orașul Herson ocupat de ruși a fost lovit de rachete Himars de înaltă precizie furnizate de SUA, rănind 15 persoane, a declarat o sursă agenției de presă Interfax din Rusia. Podul este un punct cheie pentru transportul militar rusesc în regiune.
  • SUA au respins apelul Ucrainei de interzicere totală a vizelor pentru ruși, spunând că Washingtonul nu ar dori să închidă ușile pentru dizidenții Rusiei și pentru cei vulnerabili la abuzurile drepturilor omului. Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a spus și el că se opune interzicerii totale a vizelor pentru ruși.
  • Cancelarul german lucrează pentru a găsi alternative la gazul rusesc. Olaf Scholz vrea să elimine dependența țării de gazul rusesc și să găsească alte căi de aprovizionare cu energie. Scholz s-a întâlnit luni la Montreal cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau.
  • Ucraina a restabilit o legătură feroviară cu Moldova vecină, care ar putea transporta 10 milioane de tone de marfă pe an, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. Linia de 22 km (12 mile) merge din vestul Ucrainei până în Moldova. Ministrul infrastructurii al Ucrainei, Oleksander Kubrakov, a declarat că legătura va oferi o rută alternativă din portul Odesa de la Marea Neagră.
  • Un înalt diplomat rus a exclus o soluție diplomatică pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Ghenadi Gatilov, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU la Geneva, a declarat pentru Financial Times că nu vor exista discuții directe între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, adăugând că Moscova se așteaptă la un conflict prelungit.
spot_imgspot_img