LIVE Război în Ucraina, ziua 192: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică va prezenta un raport privind centrala nucleară de la Zaporojie / Zelenski: Protecţia Ucrainei este protecţia întregii Europe

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​​Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a intrat sâmbătă în ziua 192, luptele grele continuând în sudul țării. Gigantul rusesc Gazprom a anunțat că suspendă „pe termen nedefinit” livrările de gaz pentru Europa prin gazoductul Nord Stream, susținând că există o defecțiune la o turbină, iar aceasta a fost complet oprită pentru a fi reparată. Liderii europeni au reacționat spunând, din nou, că Rusia folosește gazul ca armă.

Rămășițele unor tancuri rusești dostruse în războiul din UcrainaFoto: Efrem Lukatsky / AP – The Associated Press / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 192 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:28Principalul indice al bursei din Moscova, MOEX, a atins vineri maximul ultimelor trei luni, investitorii anticipând că alte companii vor urma exemplul Gazprom şi vor recomanda plata de dividende, în timp ce rubla a scăzut la 61 de unităţi pentru un dolar, scrie Reuters.

Consiliul de administraţie al Gazprom a recomandat în această săptămână plata unor dividende de 51,03 ruble pe acţiune, aferente primului semestru, anunţ care a urcat acţiunile producătorului de gaze cu circa 25% şi a stimulat evoluţia pozitivă a indicilor bursieri din Rusia.

”Investitorii par să se fi înveselit şi speranţa că ideea de dividend este vie şi că alte companii ruseşti se vor alătura Gazprom mişcă treptat piaţa în sus”, a declarat Alexander Arutyunyan, economist şef la Russ-Invest.

06:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că demersurile de integrare a Ucrainei în Uniunea Europeană merită o atenţie specială, el având vineri o şedinţă în acest sens cu oficiali ucraineni.

”Pentru noi, mişcarea Ucrainei către Uniunea Europeană şi transformarea în interiorul ţării noastre este unul dintre elementele cheie ale protecţiei pe termen lung a statului, o garanţie a libertăţii pentru toţi ucrainenii. Prin urmare, procesul de integrare europeană merită nu doar o atenţie separată la aspectele politice, economice, sociale şi juridice, ci o abordare holistică”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.

00:58Președintele leton și ministrul apărării cer NATO să furnizeze Ucrainei tancuri și avioane de fabricație occidentală.

00:10 Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat vineri că intenţionează să prezinte la începutul săptămânii viitoare un raport privind siguranţa centralei nucleare de la Zaporojie, controlată de ruși, conform Reuters.

Într-o conferință de presă susținută la întoarcerea sa la Viena, Grossi a spus că şase membri ai misiunii AIEA rămân la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. El a adăugat că săptămâna viitoare vor rămâne pe termen lung numai două persoane din cadrul misiunii.

Reamintim că o echipă de experţi ai ONU a sosit joi la complexul centralei nucleare Zaporojie pentru a evalua riscul unui dezastru nuclear, în condițiile în care au avut loc bombardamente în jurul centralei.

23:50Tass: Peste 81% dintre ruși au încredere în Putin, iar peste 78% aprobă activitatea sa

Procentul de încredere a cetățenilor ruși în președintele Vladimir Putin se situa la 81,1% la sfârșitul lunii august, în timp ce 78,1% dintre cei chestionați aprobă activitatea președintelui, potrivit Centrului de Cercetare a Opiniei Publice All Russian care a publicat rezultatele unui sondaj realizat în perioada 22-28 august în rândul a 1.600 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani, potrivit agenției de presă ruse Tass.

23:14Rusia folosește gazul ca armă, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel.

Decizia Rusiei de a menține închis gazoductul Nord Stream 1 – aparent din cauza unei scurgeri de ulei – nu a fost bine primită de liderii europeni.

„Mișcarea Gazpromului din păcate nu este o surpriză. Folosirea gazului ca armă nu va schimba cursul acțiunilor UE. Ne vom accelera drumul spre independența energetică”, a spus pe Twitter Charles Michel, președintele Consiliului European.

23:08 Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis peste 7.000 de civili, iar 5.500 au fost răniți din 24 februarie până acum.

Într-un discurs televizat din 2 septembrie, prim-adjunctul ministrului de interne Yevhen Yenin a adăugat că forțele ruse au bombardat Ucraina de peste 22.000 de ori, lovind ținte civile în proporție de 90%.

Sinteza ultimelor 24 de ore:

spot_imgspot_img