LIVE Război în Ucraina, ziua 199: Zelenski spune că au fost eliberate încă 30 de localități în Harkov / Ofensiva ucraineană fulger continuă

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Forțele ucrainene cuceresc o zonă tot mai mare din teritoriul ocupat anterior de Rusia în estul regiunii Harkov, a recunoscut un oficial regional instalat de Moscova. Câștigurile teritoriale rapide ale Ucrainei au prins Rusia cu garda jos într-o secțiune vulnerabilă a liniei lor de front, într-un atac care amenință un important centru de aprovizionare folosit de forțele rusești din est, potrivit analiștilor militari.

Război în UcrainaFoto: Alex Chan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 199 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind invazia rusă:

  • Zelenski a declarat că forțele ucrainene au eliberat peste 30 de așezări în regiunea Harkov și că luptele continuă în estul Donbasului și în sud.
  • Președintele urainean s-a întâlnit cu șeful firmei turcești de apărare Baykar și a declarat că aceasta va înființa o fabrică în Ucraina pentru a construi drone.
  • Miniștrii energiei din UE au încredințat Comisiei Europene sarcina de a continua să impună un plafon pentru veniturile producătorilor de energie care nu sunt producători de gaze și care beneficiază de pe urma creșterii prețurilor la energie, renunțând în același timp la plafonarea prețurilor la gazele rusești.
  • Ministerul de Externe al Rusiei a susținut că acordul de deblocare a exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră este îndeplinit „prost”, iar prelungirea acestuia, care ar trebui să aibă loc la sfârșitul lunii noiembrie, va depinde de modul în care va fi pus în aplicare.
  • SUA colaborează cu Națiunile Unite pentru a răspunde plângerilor Rusiei potrivit cărora sancțiunile îi împiedică livrările de alimente și îngrășăminte, chiar dacă nu a existat nicio întrerupere a exporturilor Moscovei, a declarat un oficial american de rang înalt.
  • Bombardamentele au distrus infrastructura energetică din orașul Enerhodar, unde locuiește personalul care operează centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, ceea ce reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare la adresa centralei, a declarat organismul de supraveghere nucleară al ONU.
  • Invazia Rusiei a provocat Ucrainei pagube directe de peste 97 de miliarde de dolari până la 1 iunie, precum și pierderi de 252 de miliarde de dolari prin întreruperea fluxurilor sale economice și a producției și cheltuieli suplimentare legate de război, potrivit unui raport publicat de Banca Mondială, guvernul ucrainean și Comisia Europeană.
  • Cei 27 de miniştri de finanţe ai UE au dat undă verde unui nou ajutor de cinci miliarde de euro pentru Ucraina în scopul de a o ajuta să facă faţă consecinţelor războiului.
  • Comisia Europeană solicită țărilor din UE și din spațiul Schengen să „revizuiască în detaliu” vizele eliberate rușilor pentru a se asigura că aceștia nu reprezintă un risc de securitate.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat vineri aliații să aprovizioneze Kievul cu echipament de iarnă, cum ar fi îmbrăcăminte, corturi și generatoare, pentru a permite trupelor ucrainene să continue lupta împotriva invaziei rusești în sezonul rece

————

spot_imgspot_img