LIVE Război în Ucraina, ziua 237: Zelenski cere armatei sale să ia mai mulți prizonieri / SUA spun că vor trage Rusia la răspundere pentru crime de război / Cel puțin 13 morți după ce un Su-34 s-a prăbușit peste un bloc în Rusia

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Statele Unite vor trage Rusia la răspundere pentru „crime de război”, a transmis luni Casa Albă, după ce armata Moscovei a atacat orașe ucrainene cu valuri de drone kamikaze, ucigând cel puțin patru persoane într-o clădire de apartamente din Kiev.

Volodimir Zelenski alaturi de soldati ucraineniFoto: Ukrainian President’s Office / Zuma Press / Profimedia

Cele mai importante informații de marți, ziua 237 a războiului din Ucraina, LIVE-TEXT:

07:51 Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că războiul din Ucraina a pus capăt „lumii de după Războiul Rece”

„Ne aflăm într-un punct de inflexiune. Lumea de după Războiul Rece a ajuns la final și există o competiție intensă în curs de desfășurare pentru a modela ceea ce va urma. Iar în centrul acestei competiții se află tehnologia. Tehnologia ne va remodela în multe feluri economiile. Ne va reforma armatele. Va schimba viețile oamenilor de pe întreaga planetă. Și, prin urmare, este o sursă profundă de putere națională”, a spus Blinken.

07:40 Banca Mondială a anunțat că a plasat în categoria „neperformante”, cu efect imediat, toate împrumuturile acordate Belarusului de către principala sa instituție de creditare, invocând plăți restante în valoare de 68,43 milioane de dolari.

Toate împrumuturile acordate de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) sau garantate de Belarus au fost afectate, a precizat banca. Banca a oprit toate programele din Belarus la 2 martie și nu a mai aprobat noi împrumuturi pentru această țară din mai 2020. (Reuters)

06:49 Pentru unele persoane, sancțiunile împotriva Rusiei au fost un dezastru: este cazul Coastei de Smarald, din Sardinia, care de-a lungul anilor a fost literalmente colonizată de oligarhii ruși, care și-au construit proprietăți de lux și și-au andocat iahturile acolo.

06:48Orbán ține NATO în șah în privinta Finlandei și Suediei. „În cercurile politice ungare, au apărut zvonuri potrivit cărora asta s-ar putea datora Rusiei, din cauza strânselor relații dintre Orbán și Putin”, a declarat Agnes Vadai, o europarlamentară din partea Partidului Socialist din Ungaria, de opoziție.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său video de seară, a spus că au avut loc mai multe atacuri: „Chiar acum, există un nou atac cu drone rusești”. Ucraina a anunțat că atacurile au fost comise de „drone kamikaze” fabricate în Iran. Rusia a susținut că a efectuat lovituri „masive” asupra a ceea ce a numit ținte militare și de infrastructură.
 • Statele Unite, Marea Britanie și Franța au spus că furnizarea de drone de către Iran către Rusia încalcă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care a aprobat acordul nuclear din 2015 dintre Iran și șase puteri.
 • Iranul a continuat să nege că furnizează drone Rusiei, în timp ce Kremlinul nu a făcut niciun comentariu. Miniștri de externe din UE au cerut noi sancțiuni împotriva Teheranului dacă se va dovedi că a furnizat Rusiei drone militare.
 • Rusia încă nu a notificat Statele Unite cu privire la exercițiile forțelor sale nucleare pe care Washingtonul a declarat că se așteaptă ca Moscova să le efectueze în curând, a declarat un oficial militar american de rang înalt.
 • Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de ruși, este alimentată cu energie de rezervă de la o centrală pe cărbune din apropiere, după ce linia principală de alimentare de a fost din nou întreruptă, a declarat organismul de supraveghere nucleară al ONU.
 • Un avion de război rusesc s-a prăbușit într-o clădire rezidențială din orașul Yeysk, situat în sudul țării, la scurt timp după decolare, provocând o enormă explozie într-un bloc de apartamente. 13 oameni au murit și 19 sunt răniți, potrivit ultimului bilanț.
 • Zelenski a îndemnat forțele sale să ia mai mulți prizonieri, spunând că acest lucru ar facilita eliberarea soldaților deținuți de Rusia. Declarația a venit la câteva ore după ce cele două părți au efectuat unul dintre cele mai mari schimburi de prizonieri de până acum, făcând schimb de 218 deținuți, inclusiv 108 femei ucrainene.
 • Exxon Mobil Corp a declarat că a părăsit complet Rusia după ce Putin i-a expropriat proprietățile, în urma a șapte luni de discuții privind un transfer ordonat al participației sale de 30% într-un proiect petrolier important.
 • Discuțiile vor continua cu privire la prelungirea și extinderea acordului mediat de ONU care permite exporturile ucrainene de cereale din Marea Neagră, a afirmat purtătorul de cuvânt al ONU, după ce oficiali ai ONU au purtat discuții la Moscova cu privire la acest acord.
 • Pentagonul ia în considerare posibilitatea de a plăti pentru rețeaua de sateliți Starlink a lui Elon Musk, care a ajutat la restabilirea comunicațiilor în Ucraina, potrivit Politico. Musk a scris pe Twitter că SpaceX a retras deja cererea ca statul american să plătească serviciile Starlink pentru Ucraina.
 • Jurnalista Marina Ovsiannikova a fugit din Rusia împreună cu fiica sa, a anunțat luni avocatul ei pentru AFP.
 • Rusia va trimite în Belarus și echipamente grele de luptă în cadrul grupării ruso-belaruse ce cuprinde efective de circa 9.000 de soldaţi, susține Ministerul Apărării de la Minsk.
 • Dmitri Medvedev a avertizat Israelul să nu facă pasul „foarte nesăbuit” de a furniza Ucrainei armament: „Va distruge toate relaţiile interstatale dintre ţările noastre”.

————–

spot_imgspot_img