LIVE Război în Ucraina, ziua 25: Ocupanții ruși îi duc cu forța pe cetățenii din Mariupol în Rusia / Rusia confirmă folosirea armelor hipersonice / Organizațiile umanitare sunt împiedicate să ajungă la oameni

În cea de-a 25-a zi de război, tensiunile escaladează.Într-o discuție cu cancelarul german, Putin îl acuză pe Zelenski că are pretenții „nerealiste”. Tot mai multe state cer Rusiei încetarea focului. La Mariupol, luptele de stradă îi împiedică pe salvatori să ajungă la supraviețuitori încă prinși sub dărâmăturile teatrului bombardat.

25Foto: Profimedia Images

Cele mai importante informații de duminică privind războiul din Ucraina sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

06:20Administrația de Stat a orașului Kiev a transmis o alertă aeriană. “Atenție! Alertă aeriană declanșatăla Kiev! Cerem tuturor să caute urgent adăpostul de apărare civilă cel mai apropiat!”, se arată în comunicat. Ucrainenii au fost îndemnați să nu ignore semnalele de alarmă aeriană

05:59Cel puţin 260 de civili au fost ucişi în luptele din jurul oraşului Harkov de când trupele ruse au invadat Ucraina în urmă cu aproape o lună, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă seara de autorităţi locale

23:44Soţia preşedintelui Zelenski cere organizarea unor „culoare umanitare veritabile”

23:19„London calling” devine „Kiev calling”. Cum s-a transformat hitul The Clash într-un imn de război pentru Ucraina

22:38Un ofiţer de poliţie din Mariupol face apel la Biden și Macron: „Aţi promis ajutor, daţi-ne acel ajutor!”

22:19De la muzică la război și cum încearcă ucrainenii să mai uite de frica atacurilor

21:35Ocupanții ruși îi duc cu forța pe cetățenii din Mariupol în Rusia – Consiliul orașului

Totodată, The Kyiv Independent a relatat că Rusia forțează ilegal bărbați neantrenați din punct de vedere militar și care locuiesc în regiunea Donbas controlată de ruși să lupte împotriva ucrainenilor, atfel amenință că îi împușcă.

21:08Consiliul Municipal din Kiev a anunţat, sâmbătă seară, că 228 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost ucise de la debutul războiului, potrivit The Kiev Independent. Potrivit Consiliului Municipal Kiev, peste 900 de cetăţeni, inclusiv 16 copii, au fost răniţi.

Cea de-a 24-a zi de război pe scurt:

  • Peste 3,3 milioane de refugiați au fugit din Ucraina peste granița de vest
  • Polonia a propus ca UE să impună o interdicție totală a comerțului cu Rusia, a declarat prim-ministrul țării, Mateusz Morawiecki.
  • Rusia a confirmat că a folosit arme hipersonice, foarte dificil de a fi detectate de către sistemele de apărare antirachetă
  • Locuitorii din Mariupol au fost duși în Rusia, unde ar fi fost „redirecționați” către orașe din țară
  • Oficialii de la Kiev au raportat că 228 de persoane, inclusiv patru copii, au fost ucise în capitala Ucrainei. Ministerul de Externe al Ucrainei a spus că 14.400 de angajați ruși au fost uciși de la începutul războiului.
  • Zelenski a cerut ca discuțiile de pace „oneste” să aibă loc cât mai rapid. El a transmis Moscovei că, altfel, pierderile rusești vor fi atât de mari încât va fi nevoie de generații pentru a-și reveni. De asemenea, Zelenski a cerut Elveției să blocheze banii oligarhilor ruși despre care a spus că ajută la războiul Ucrainei din ”frumoasele orașe elvețiene”.
  • Organizațiile umanitare sunt împiedicate să ajungă la oamenii rămași în orașele ucrainene înconjurate de forțele ruse
  • Ucraina ar putea să nu producă suficiente recolte pentru export dacă sezonul de semănat din acest an este perturbat de invazia Rusiei, a declarat consilierul prezidențial Oleh Ustenko.
  • Zece coridoare umanitare au fost convenite cu Rusia pentru evacuarea cetățenilor, a declarat vicepremierul Iryna Vereșciuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *