LIVE Război în Ucraina, ziua 257: Ucraina se pregătește de noi atacuri asupra sectorului energetic / Locuitorii Kievului, avertizați să se pregătească pentru cel mai negru scenariu

0

Ucraina se pregătește pentru întreruperi masive ale curentului electric dar și de noi atacuri asupra infrastructurii sale energetice. Primarul Kievului i-a îndemnat pe locuitori să se pregătească pentru cel mai rău scenariu, inclusiv de a rămâne fără energie electrică și apă.

Război în UcrainaFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Oficialii americani au avertizat guvernul ucrainean în privat că trebuie să dea semnalul deschiderii de negocieri cu Rusia. Iar consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, ar fi purtat discuții în secret cu înalți oficiali ruși în speranța de a reduce riscul unui conflict nuclear, potrivit Wall Street Journal.

Rezumatul ultimelor 24 de ore de război:

  • Ucraina se pregătește pentru întreruperi masive ale curentului electric dar și de noi atacuri asupra infrastructurii sale energetice. Rusia „concentrează forțe și mijloace pentru o posibilă repetare a atacurilor masive asupra infrastructurii noastre energetice”, a spus președintele ucrainean.
  • Ucraina s-a confruntat luni cu un deficit de 32% în aprovizionarea cu energie electrică, a declarat Serghei Kovalenko, directorul general al Yasno, un important furnizor de energie al capitalei. Aproximativ 500 de generatoare de energie au fost trimise în Ucraina de 17 țări UE, deoarece 4,5 milioane de ucraineni au rămas fără curent.
  • Primarul Kievului i-a îndemnat pe locuitori să se pregătească pentru cel mai rău scenariu. Vitali Klitschko i-a îndemnat pe locuitori să „ia în considerare orice”, inclusiv rămânere fără energie electrică și apă. „Dacă aveți familie extinsă sau prieteni în afara Kievului, unde există alimentare autonomă cu apă, un cuptor, încălzire, vă rugăm să aveți în vedere posibilitatea de a rămâne acolo pentru o anumită perioadă de timp.”
  • Orașul Herson, ocupat de ruși, a fost decuplat duminică de la alimentarea cu apă și electricitate, în urma unui atac aerian. Rusia a acuzat Ucraina de un act de „sabotaj”.
  • Armata ucraineană a declarat că Rusia îi îndeamnă pe locuitorii din Herson să evacueze cât mai curând posibil, trimițându-le duminică mesaje de avertizare pe telefoanele lor. Administrația instalată de Kremlin în Herson a expulzat deja zeci de mii de civili din oraș.
  • Forțele ruse își intensifică atacurile în zona Donețk. „Atacuri foarte puternice ale Rusiei au loc asupra regiunii Donețk continuă. Inamicul suferă pierderi grave acolo”, a spus Zelenskiy în discursul său din noaptea trecută.
  • Oficialii americani au avertizat guvernul ucrainean în privat că trebuie să dea semnalul deschiderii de negocieri cu Rusia. Oficialii de la Washington au avertizat că „oboseala Ucrainei” în rândul aliaților s-ar putea agrava dacă Kievul va continua să rămână opac negocierilor, scrie Washington Post.
  • Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, ar fi purtat discuții în secret cu înalți oficiali ruși în speranța de a reduce riscul unui conflict nuclear, potrivit Wall Street Journal. Acesta a citat oficiali americani și aliați spunând că Sullivan ar fi avut mai multe discuții în ultimele luni cu asistentul de la Kremlin Yuri Ushakov și secretarul Consiliului de Securitate rus Nikolai Patrushev, omologul lui Sullivan. Casa Albă a refuzat să comenteze.

Cele mai importante informații de duminică, ziua 257 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

06:20 Electricitatea și apa au fost întrerupte temporar în orașul Herson, ocupat de ruși, din sudul Ucrainei, potrivit oficialilor locali

06:10Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia intenționează să folosească rachete iraniene pentru posibile atacuri asupra infrastructurii Ucrainei, în special asupra sectorului energetic al țării.

22:52 Potrivit estimărilor contului de Twitter Def Mon, care urmărește evoluția frontului, trupele ucrainene au eliberat jumătate din teritoriul ocupat de forțele ruse după 2 februarie:

22:29Zelenski: Rusia suferă pierderi grele în regiunea Donețk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *