LIVE Război în Ucraina, ziua 262: Recucerirea Hersonului, cea mai mare victoriei a Kievului de la începutul invaziei / Moscova afirmă că nu mai există militari ruși pe partea vestică a râului Nipru

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

La 8 luni și jumătate de la începutul invaziei, Ucraina a recucerit cel mai important centru regional pe care l-a pierdut foarte ușor. Locuitorii bucuroși din Herson au întâmpinat trupele ucrainene care au sosit în centrul orașului strategic, după ce Rusia a abandonat singura capitală regională pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale în februarie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat „o zi istorică” , în timp ce trupele speciale ale armatei se aflau deja în interior și trupe de apărare la periferie.

Război în UcrainaFoto: Alexei Alexandrov / AP / Profimedia

Sinteza ultimelor 24 de ore de război

 • Ucrainenii din orașul Herson au sărbătorit după sosirea soldaților ucraineni pentru recucerirea orașului. Mulțimi bucuroase au întâmpinat trupele Kievului în orașul din sudul Ucrainei, după ce progresele înregistrate de forțele armate în ultimele zile au continuat. Forțele ucrainene au eliberat 41 de așezări pe măsură ce au avansat prin sud, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
 • Un steag ucrainean a fost arborat în Piața Svobody, în apropierea sediului administrației regionale, pentru prima dată de când orașul Herson a căzut în mâinile Rusiei, la 2 martie. Un altul a fost arborat în fața sediului poliției naționale a orașului.
 • Zelenski a declarat că orașul este „al nostru” și că a fost o zi „istorică” pentru țară, după ce Rusia a anunțat finalizarea retragerii trupelor sale din capitala regională.
 • Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat pentru BBC că forțele ucrainene controlează aproape în totalitate Hersonul.
 • Rusia a declarat că peste 30.000 de militari au fost retrași pe malul estic al râului Nipru. Ministerul rus al Apărării a precizat că pe malul vestic al râului nu a mai rămas niciun echipament militar sau soldați.
 • Cu toate acestea, au apărut informații potrivit cărora unii soldați ruși au fost lăsați în urmă în Ucraina și s-au schimbat în haine civile sau s-au înecat încercând să scape. Unitatea de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a îndemnat soldații ruși să se predea.
 • Podul Antonivski, singurul drum din apropiere care traversează orașul Hherson, din sudul Ucrainei, către malul estic al râului Nipru, controlat de Rusia, a fost avariat și nu poate fi folosit. După retragere, au existat noi daune semnificative la barajul Nova Kakhovka, aflat în apropiere, potrivit unor imagini publicate de compania americană de imagini prin satelit Maxar.
 • Ucraina construiește un zid la granița de nord cu Belarusul, un aliat cheie al președintelui rus Vladimir Putin. Zidul de beton are deja o lungime de 3 km.
 • 45 de soldați ucraineni au fost eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia, iar trupurile a doi soldați ucraineni uciși au fost, de asemenea, repatriate, a declarat șeful biroului prezidențial ucrainean.
 • Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că după o investigație a unei uzine de cercetare din orașul Harkov a constatat că aceasta a fost grav avariată, dar nu au existat semne de eliberare radiologică sau de deturnare de material nuclear.
 • Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că prioritatea Germaniei în ajutorul acordat Ucrainei ar trebui să fie aceea de a o ajuta să se apere de raidurile aeriene rusești asupra orașelor sale și de a o ajuta să își reconstruiască infrastructura.
spot_imgspot_img