LIVE Război în Ucraina, ziua 270: Îndemnurile la negocieri echivalează cu o cerere de capitulare, acuză Kievul / Rusia și-a mărit numărul de trupe din Lugansk

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Încercările Occidentului de a împinge Ucraina la negocieri cu Moscova după o serie de victorii militare majore ale Kievului sunt „bizare” și echivalează cu o cerere de capitulare, a declarat pentru AFP Mikhailo Podolyak, un consilier cheie al președinției ucrainene.

Tun autopropulsat al trupelor rusești pe frontul din UcrainaFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică, ziua 270 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • Rusia şi-a majorat numărul de soldaţi în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Statul Major al armatei ucrainene.
 • Moscova a încheiat recent un acord secret cu Iranul pentru a începe să fabrice drone pe teritoriul rusesc, pentru a le folosi apoi în războiul din Ucraina.(Washington Post)
 • Noul premier britanic Rishi Sunak a efectuat prima sa vizită la Kiev, promițând să continue sprijinul ferm pentru Ucraina și oferind un nou pachet de apărare aeriană pentru a ajuta la doborârea dronelor rusești.
 • Rusia a acuzat o decizie „provocatoare” a Varşoviei, după refuzul Poloniei de a autoriza intrarea pe teritoriul său a ministrului rus de externe Serghei Lavrov.
 • Ucrainenii par să fi desfășurat un nou atac cu o dronă maritimă, de data aceasta la terminalul petrolier al marelui port rusesc Novorossiysk.
 • Unul dintre bărbații uciși de o rachetă care a lovit un sat polonez săptămâna aceasta a fost înmormântat, prima dintre cele două înmormântări din acest weekend, în urma unui incident care a ridicat temeri că războiul din Ucraina ar putea să se transforme într-un conflict mai amplu. Localnicii au spus că bărbatul mort a muncit din greu pentru a adăposti refugiații ucraineni în primele zile ale războiului.
 • Ucraineni plini de bucurie au ajuns în Herson cu trenul pentru prima dată în mai mult de opt luni, în timp ce locuitorii orașului nou eliberat din sudul țării i-au întâmpinat pe peron cu flori și steaguri naționale.
 • Invocând pagubele provocate de forțele rusești, vicepremierul Iryna Vereshchuk a anunțat că în curând vor începe evacuările persoanelor care doresc să părăsească Hersonul și zonele înconjurătoare.
 • Intensificarea atacurilor cu rachete ale Rusiei în Ucraina este parțial concepută pentru a epuiza rezervele de apărare aeriană ale Kievului și pentru a obține în cele din urmă dominație aeriană, a declarat un oficial de rang înalt al Pentagonului.
 • Alimentarea cu energie electrică a Ucrainei este în continuare sub control, în ciuda atacurilor rusești asupra infrastructurii de generare a energiei și nu este nevoie de panică, a declarat Ministerul Energiei, la o zi după ce guvernul a declarat că aproape jumătate din sistemul energetic ucrainean a fost paralizat, iar autoritățile de la Kiev au avertizat că capitala s-ar putea confrunta cu o „oprire completă” a rețelei electrice odată cu venirea iernii.
 • Cinci persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra unui centru umanitar unde se distribuia pâine în orașul Bilozerka, la vest de orașul Herson, a afirmat un consilier de rang înalt al lui Zelenski.
 • Pacea în Ucraina va fi posibilă doar dacă granițele țării din 1991 vor fi restabilite, a declarat un consilier de rang înalt al lui Zelenski.
 • Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că dacă Ucraina nu este ajutată să-și asigure propriul viitor s-ar putea ajunge la o „lume a tiraniei și a tulburărilor”. „Amicii autocrați ai lui Putin urmăresc atent”, a adăugat el.

—————–

spot_imgspot_img