LIVE Război în Ucraina, ziua 324: Schimbările din conducerea armatei ruse reflectă probleme sistemice, spun americanii / Ucrainenii spun că rezistă în Soledar / Rusia are cele mai mici venituri din petrol din ultimii doi ani

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ucraina spune că trupele sale rezistă în fața trupelor rusești în Soledar, în condițiile în care peste 500 de civili, inclusiv copii, au rămas blocați în acest mic oraș cu mine de sare din estul țării.

Soldați ucraineni pe frontul din SoledarFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 324:

07:40 Un colaborator apropiat al președintelui rus Vladimir Putin a sugerat vineri confiscarea proprietăților și activelor rușilor care discreditează forțele armate ale țării și se opun războiului din Ucraina.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei ruse, a declarat că măsurile actuale, cum ar fi amenzile pentru cei care se pronunță împotriva „operațiunii militare speciale” în Ucraina, nu sunt suficient de stricte. (Reuters)

07:11 Minele de sare din Soledar: o fortăreață care poate fi crucială pentru Rusia în războiul din Ucraina

07:03Mai poate miliția Wagner să-i aducă victoria lui Putin? „Este liniștea dinaintea furtunii”

06:41 Numirea noului conducător al invaziei în Ucraina reflectă „provocări sistemice” pentru Rusia, afirmă Pentagonul

00:40Peste 100 de soldați ruși ar fi fost uciși la Soledar joi

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente

 • Trupele Wagner susțin că au cucerit Soledar după lupte intense care, potrivit companiei de mercenari ai lui Evgheni Prigojin, au lăsat orașul plin de morți din rândul forțelor ucrainene. Moscova s-a abținut, totuși, să proclame oficial victoria în oraș. Ucraina a recunoscut că rușii au avansat, adăugând că luptele sunt încă violente în Soledar.
 • O cucerire a orașului Soledar, care avea o populație de 10.000 de locuitori înainte de război, ar fi cea mai substanțială victorie a Moscovei de la seria de retrageri din cea mai mare parte a celei de-a doua jumătăți a anului 2022.
 • Invazia rusă, cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, a dus la peste 50.000 de cazuri privind presupuse crime de război, a declarat cel mai important procuror pentru crime de război din Ucraina, Iurii Belousov.
 • Rusia ar putea ridica încă din această primăvară limita superioară de vârstă pentru înrolarea cetățenilor, a declarat un deputat de rang înalt, ca parte a planurilor Moscovei de a crește numărul de trupe rusești cu 30%.
 • Comandantul forțelor terestre rusești a vizitat Belarus, pentru a inspecta forța militară comună amplasată acolo. Deocamdată, granița din nord-vestul Ucrainei cu Belarus este o zonă cu maluri de râu rupte, noroaie și câmpuri inundate de apă, astfel încât un atac rusesc de acolo în curând pare puțin probabil.
 • Veniturile bugetului de stat rusesc din taxele pe petrol au scăzut în decembrie la 511,7 miliarde de ruble (7,6 miliarde de dolari), cel mai mic nivel de după martie 2021, potrivit datelor Ministerului de Finanțe, ca urmare a scăderii prețurilor petrolului. Veniturile din petrolul rusesc scad din cauza plafonării prețurilor a spus un oficial american.
 • Vânzările de automobile în Rusia s-au prăbușit cu 58,8% în 2022, a anunțat Asociația Întreprinderilor Europene, în timp ce sectorul local resimte impactul sancțiunilor occidentale.
 • Sprijinul oferit Ucrainei de Polonia și Lituania poate însemna că și alte țări le vor urma exemplul, a declarat Zelenski, după ce președintele polonez a declarat că Varșovia va oferi tancuri Leopard Kievului.
 • O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum operatorii de drone ucraineni au surprins un soldat rus ce zace dârdâind de frig în mijlocul unui câmp într-o poziție improvizată pe front.
 • Decizia lui Vladimir Putin de a-l numi pe generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major rus, la comanda directă a forțelor de invazie, este una semnificativă, dar ea reprezintă un „pocal otrăvit” pentru generalul rus.
 • Putin s-a înfuriat într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri pe Denis Manturov unul dintre vicepremierii săi şi nu a ezitat să-l jignească într-o transmisiune în direct la televiziune, întrebându-l „de ce faci pe prostul?”

————-

spot_imgspot_img