LIVE Război în Ucraina, ziua 354: Forțele de apărare rezistă pe pozițiile din Donețk, inclusiv în Bahmut / Zelenski amplifică epurările de agenți ruși

​Forțele ucrainene își mențin pozițiile de-a lungul liniei frontului din regiunea estică Donețk, inclusiv a orașului asediat Bahmut, cele mai crâncene bătălii fiind pentru orașele Vuhledar și Maryinka, a potrivit liderilor militari ucraineni.

Război în Ucraina: Soldați ucraineni pe frontul din BahmutFoto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 354, LIVETEXT:

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • „În ciuda presiunii constante a inamicului, deţinem în continuare controlul în Bahmut şi luăm măsuri pentru a stabiliza linia frontului în jurul acestui oraş”, a spus comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi,
  • Rușii au încercat o ofensivă în zona Vuhledar, dar ar fi suferit o lovitură puternică: Au pierdut probabil zeci de vehicule blindate și tancuri în timpul unui atac eșuat.
  • Șeful grupului de mercenari Wagner a declarat că ar putea dura doi ani pentru ca Moscova să controleze toate cele două regiuni din estul Ucrainei a căror capturare a declarat-o drept obiectiv-cheie al războiului.Prigojin a spus și că „e prea devreme să spunem că suntem aproape de cucerirea Bahmutului”, oraș despre care a spus că este „o mașină de tocat”.
  • Zelenski a anunţat sâmbătă seară noi măsuri pentru intensificarea acţiunilor împotriva agenţilor ruşi din administraţia civilă a ţării sale.
  • Aliații Ucrainei au distribuit o propunere de rezoluție pentru a fi adoptată de Adunarea Generală a ONU în ajunul primei aniversări a invaziei rusești, document care subliniază nevoia unei păci care să asigure „suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială” a Ucrainei.
  • Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina, dar fără condiții prealabile, a declarat, potrivit presei de stat, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Verșinin.
  • Ministrul rus al sporturilor, Oleg Matițin, a spus că apelurile din partea a peste 30 de țări de a interzice sportivilor ruși și belaruși de la Jocurile Olimpice din 2024 sunt inacceptabile, a relatat agenția de știri TASS.
  • Armata ucraineană estimează că vineri au fost „lichidați” 1.140 de soldați ruși, ceea ce reprezintă un nou bilanț zilnic record în cadrul războiului declanșat de Vladimir Putin.
  • Podul Zatoka, din sudul Ucrainei din apropiere de Odesa, pe cel mai important drum care duce spre Republica Moldova și România, a fost zguduit de o explozie, cel mai probabil în urma unui atac cu o dronă marină de suprafață a Rusiei.
  • Este foarte puțin probabil ca survolarea spațiului aerian al NATO de către o rachetă rusească să provoace o escaladare, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului, care „continuă să evalueze cu un grad ridicat de încredere că președintele rus Vladimir Putin nu este dispus să riște un conflict direct cu NATO”.

——————

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *