LIVE Război în Ucraina, ziua 358: Situație dificilă în est, ucrainenii spun că rezistă atacurilor rusești / Zelenski: Trebuie să ne asigurăm că în primăvară se va simţi cu adevărat că Ucraina se îndreaptă spre victorie

Rusia a susținut că a străpuns două linii de apărare fortificate din estul Ucrainei, lucru negat de autoritățile ucrainene, în timp ce aliații occidentali s-au angajat să sporească ajutorul militar pentru a înarma mai bine Kievul, care ce se pregătește pentru o contraofensivă.

Soldat ucrainean pe Strada Independenței din BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 358, LIVETEXT:

07:42 Ambasadorul polonez în Germania acuză Berlinul de lipsă de comunicare în privinţa Ucrainei.

01:18 Zelenski: Trebuie să ne asigurăm că în această primăvară se va simţi cu adevărat că Ucraina se îndreaptă spre victorie

00:57 Refuzul de a impune sancțiuni Rusiei nu este un motiv pentru întreruperea parcursului european al Serbiei, a declarat comisarul european pentru extindere

Scurtă recapitulare, joi dimineață, a evenimentelor recente:

 • Trupele rusești organizează atacuri constante asupra pozițiilor ucrainene din est și trimit soldați în regiune, însă forțele Kievului rezistă, au declarat oficiali ucraineni de rang înalt. Ministerul rus al Apărării susținuse anterior că forțele ucrainene s-au retras în fața atacurilor rusești în regiunea Lugansk, fără a oferi detalii.
 • Forțele ucrainene au respins unele atacuri rusești, dar situația rămâne dificilă, a declarat miercuri biroul președintelui Zelenski. În apropiere de Bahmut, forțele ruse au tras asupra a peste 15 orașe și sate, inclusiv asupra orașului însuși, a informat armata ucraineană.
 • Forțele rusești au lansat atacuri asupra mai multor așezări, inclusiv Paraskoviivka, aflată la nord Bahmut, și asupra satelor Opytne și Klishchiivka, la sud de oraș, au afirmat analiștii militari ucraineni.
 • Șase baloane rusești au fost reperate deasupra Kievului și majoritatea au fost doborâte după ce au fost luate în vizor de apărarea aeriană, a declarat administrația militară a capitalei.
 • Rusia a pierdut jumătate din cele mai bune tancuri ale sale în anul care a trecut de la invadarea Ucrainei și se străduiește să le înlocuiască, potrivit unui centru de analiză.
 • Cel mai înalt diplomat al UE a îndemnat țările să se alăture Germaniei în trimiterea de tancuri către Ucraina, după ce presa a relatat că Danemarca și Olanda au anunțat că nu vor livra tancuri de luptă Leopard 2. Aliații occidentali nu vor putea furniza Ucrainei două batalioane complete de tancuri Leopard 2, așa cum au promis anterior, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.
 • Țările NATO își intensifică producția de muniție de artilerie, deoarece Ucraina consumă obuze mult mai repede decât le poate fabrica Occidentul, a precizat Alianța.
 • Producătorul de armament de stat al Ucrainei a anunțat că a lansat o producție comună de obuze cu o țară central-europeană din NATO și că intenționează să dezvolte și să producă alte arme și echipamente militare cu aliații săi.
 • Camera superioară a parlamentului rus va avea o ședință extraordinară pe 22 februarie, care se va concentra pe adoptarea legilor privind integrarea a patru regiuni în Federația Rusă, a relatat RIA Novosti, citând un deputat de rang înalt.
 • Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner din Rusia, a declarat miercuri că orașul Bahmut din regiunea Donețk ar putea fi încercuit în martie sau aprilie. Prigojin, a recunoscut că grupul său de mercenari se confruntă cu dificultăți în Ucraina și că în curând va „scădea” în dimensiune.
 • Premierul suedez Ulf Kristersson, care a vizitat miercuri Kievul, nu a exclus trimiterea de avioane de luptă în Ucraina, dar a avertizat că un astfel de demers trebuie întreprins printr-o coaliţie internaţională.
 • Uniunea Europeană a anunțat detaliile celui de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va viza bunuri industriale și tehnologie.
 • Statele membre NATO au relansat miercuri la Bruxelles dezbaterea despre creşterea cheltuielilor pentru apărare, secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, considerând că actuala ţintă de 2% din PIB ar trebui să devină un minim.
 • Forțele armate ucrainene au publicat o înregistrare video care arată mai multe lovituri împotriva mercenarilor Wagner care încearcă să avanseze pe timpul nopții în atacuri kamikaze către liniile inamice.
 • Pe măsură ce Rusia începe o nouă ofensivă în estul Ucrainei, SUA și aliații săi sunt sceptici că Moscova a adunat destule trupe și resurse pentru a obține câștiguri semnificative.
 • Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a criticat în termeni extrem de duri decizia Poloniei de a concedia din cadrul ministerului său de Externe angajații care și-au făcut studiile la Moscova.
 • Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace a declarat miercuri că un procent enorm din armata rusă – 97% – este implicat în războiul din Ucraina.
 • Tancurile Abrams pe care armata americană le va furniza Ucrainei sunt mult mai bune decât orice tancuri pe care le are Rusia, afirmă expertul militar Ruslan Puhov, directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor de la Moscova.

—————

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *