LIVE Război în Ucraina, ziua 359: Ucraina nu va cedea teritorii într-un potențial acord de pace cu Rusia, spune Zelenski / Lideri din întreaga lume, la conferința de securitate din Germania

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Politicieni de rang înalt și lideri militari din întreaga lume se întâlnesc vineri în Germania, iar oficialii ucraineni sunt așteptați să ia cuvântul în cadrul conferinței de securitate, în timp ce încearcă să respingă atacurile rusești cu rachete asupra orașelor și atacurile masive pe liniile de front. Cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și vicepreședintele american Kamala Harris se numără printre numeroșii oficiali de rang înalt care participă la Conferința de Securitate de la Munchen. Rusia a intensificat atacurile terestre în sudul și estul Ucrainei și o nouă ofensivă rusă majoră pare să prindă contur la aproape un an de la începutul invaziei.

Război în Ucraina – soldat ucrainean în regiunea DonețkFoto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 359, LIVETEXT:

01:30Zelenski, în mesajul său de joi seară: Alți 101 ucraineni aflați în captivitate la ruşi au fost readuşi acasă / A continua cu eliberarea teritoriului nostru, o prioritate pe care o pregătim cu grijă

Preşedintele Ucrainei afirmă că păstrarea sub control a situaţiei de pe linia frontului şi pregătirea pentru orice escaladare a inamicului reprezintă o prioritate pentru viitorul apropiat. El spune și că eliberarea în continuare a teritoriului ucrainean este „o prioritate pe care o pregătim cu grijă”.

01:12Șeful Organizației Mondiale a Sănătății din Europa este uimit de rezistența sistemului de sănătate ucrainean

Hans Kluge, directorul european al Organizației Mondiale a Sănătății, a salutat joi sistemul de sănătate din Ucraina pentru că nu a cedat în fața războiului și a izbucnirii unor boli, așa cum s-a prezis atunci când Rusia a invadat țara în urmă cu un an, potrivit CNN.

Kluge a amintit „o mulțime de proiecții pesimiste” de anul trecut, inclusiv că „sistemul de sănătate se va prăbuși” și că va avea loc „o explozie de Covid-19, tuberculoză, HIV/SIDA”.

00:51 Sprijinul Congresului SUA pentru Ucraina nu se va diminua, afirmă un senator pentru AFP

Statele Unite vor continua să acorde pachete importante de ajutor Ucrainei, în pofida ostilității unor republicani, a dat asigurări influentul senator democrat Sheldon Whitehouse într-un interviu acordat joi AFP, chiar înainte de a pleca la Conferința de securitate de la Munchen.

00:40Rusia a lovit cea mai mare rafinărie a Ucrainei în atacul cu rachete de joi dimineață

00:05 Pentru prima dată de la începutul războiului, un ministru israelian a venit la Kiev / Ecuaţia Ucraina-Rusia-Iran-Israel complică relaţiile

Ministrul israelian de externe Eli Cohen a venit joi la Kiev, fiind prima vizită de acest fel de la invazia rusă în Ucraina, în condiţiile în care Israelul se coordonează cu Rusia în ceea ce priveşte loviturile asupra unor presupuse ţinte iraniene din Siria şi nu a promis furnizarea directă de arme Kievului.

Scurtă recapitulare, vineri dimineață, a evenimentelor recente:

 • Rachete și artilerie rusești au lovit joi un cartier rezidențial din orașul Bahmut, ucigând trei bărbați și două femei și rănind nouă persoane, a declarat procurorul general al Ucrainei, adăugând că acest lucru este investigat ca o crimă de război.
 • Rusia a lovit cea mai mare rafinărie a Ucrainei în atacul cu rachete de joi dimineață. A fost lovită şi rafinăria de la Kremenciuk, la circa 200 de kilometri sud-est de capitala Kiev, dar autorităţile ucrainene nu au oferit detalii despre amploarea pagubelor.
 • Generalul Mark Milley: Nici Rusia, nici Ucraina n-au şanse să-şi atingă obiectivele. Războiul se va încheia la masa negocierilor. Nici Rusia, nici Ucraina nu au şanse să-şi atingă obiectivele militare pe care şi le-au propus, aşa că războiul se va încheia probabil la masa negocierilor, a declarat generalul Mark Milley, şeful Statului Major interarme al armatei americane, într-un interviu pentru Financial Times
 • Pentru prima dată de la începutul războiului, un ministru israelian a venit la Kiev / Ecuaţia Ucraina-Rusia-Iran-Israel complică relaţiile. Ministrul israelian de externe Eli Cohen a venit joi la Kiev, fiind prima vizită de acest fel de la invazia rusă în Ucraina, în condiţiile în care Israelul se coordonează cu Rusia în ceea ce priveşte loviturile asupra unor presupuse ţinte iraniene din Siria şi nu a promis furnizarea directă de arme Kievului.
 • Artizanul Acordurilor de la Minsk recunoaşte că nu a mizat pe realizarea lor atunci când le-a conceput / Fostul strateg al Kremlinului e mulţumit de anexarea noilor regiuni ucrainene
 • Volodimir Zelenski a exclus să cedeze vreun teritoriu ucrainean în „favoarea lui Putin” în cadrul unui potențial acord de pace cu Rusia. Într-un interviu acordat BBC, liderul ucrainean a declarat că dacă ar ceda vreun teritoriu ar însemna că Rusia ar putea „continua să revină”.
 • Wagner critică din nou armata rusă pentru că nu a grăbit ofensiva. Evgheni Prigojin, șeful grupului paramilitar rus, a declarat că orașul Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, nu va cădea până în „martie sau aprilie”, atacând „birocrația militară” rusă care, în opinia sa, întârzie ofensiva, potrivit AFP.
 • Noua ofensivă rusă în estul Ucrainei este „foarte jalnică”, spune un oficial american / „Peste 200.000 de soldați ruși morți sau răniți”. „Vedeți cum războiul macină în est, în Bahmut”, a declarat subsecretarul american pentru afaceri politice, Victoria Nuland. „Rusia a declarat că lansează o nouă ofensivă. Ei bine, dacă asta este, este foarte patetic, aș spune eu”.
 • Belarusul se va alătura Rusiei în război dacă este atacat, amenință Lukașenko. Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a afirmat joi că va ordona trupelor sale să lupte alături de Rusia dacă o altă țară lansează vreun atac împotriva Belarus, scrie The Guardian.
 • Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov afirmă că a declarat că Kremlinul pregătește un „plan B” cu ajutorul oligarhului Viktor Medvedciuk după ce forțele de invazie ruse nu au reușit să cucerească țara.
 • VIDEO O explozie de proporții a avut loc joi la Armeansk, un oraș din Crimeea ocupată de ruși care se află în apropierea graniței peninsulei cu regiunea Herson din sudul Ucrainei.
 • NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare lungă cu Rusia, întrucât preşedintele rus Vladimir Putin nu arată nicio voinţă de pace, la un an după ce a declanşat războiul contra Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat AFP şi publicat joi.

—————

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

spot_imgspot_img