LIVE Război în Ucraina, ziua 402: Ursula von der Leyen ar putea deveni noua șefă a NATO / Împrumut de 15 mld. dolari de la FMI pentru Ucraina

Fondul Monetar Internațional a anunțat că organismul său executiv a aprobat un program de împrumut pe patru ani în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, care face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari pentru a sprijini economia țării.

Război în Ucraina: Soldat ucrainean ce luptă în BahmutFoto: Yasuyoshi Chiba / AFP / Profimedia Images

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 402, LIVETEXT:

08:36Armata germană nu își poate acoperi complet lacunele existente până în 2030, a declarat ministrul apărării Boris Pistorius, în contextul în care Berlinul încearcă să își modernizeze forțele armate.

„Știm cu toții că lacunele existente nu pot fi complet acoperite până în 2030… Va fi nevoie de ani de zile. Toată lumea este conștientă de acest lucru”, a declarat Pistorius într-un interviu acordat ziarului Welt am Sonntag publicat sâmbătă.

Deja afectată de zeci de ani de investiții insuficiente după sfârșitul Războiului Rece, Bundeswehr este într-o stare și mai slabă decât în urmă cu un an, având în vedere că armele și munițiile donate Ucrainei nu au fost în mare parte încă înlocuite, spun experții. (Reuters)

08:05 Ucraina a lovit 2 sisteme rusești de apărare aeriană, Rusia a atacat cu rachete balistice

06:18 ​Ursula von der Leyen, în cursa pentru şefia NATO

01:07 Zelenski: Va veni o zi în care lumea va auzi că justiţia pentru Ucraina a fost restabilită. Va fi un nou Nürnberg pentru nazişti

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • Un pachet de ajutor militar american de 2,6 miliarde de dolari, care ar putea include radare de supraveghere aeriană, rachete antitanc și camioane cu combustibil pentru Ucraina, este așteptat să fie anunțat chiar luni, au declarat trei oficiali americani.
 • Un responsabil ucrainean de rang înalt a exclus orice încetare a focului care ar implica ca forțele rusești să rămână pe teritoriul pe care îl ocupă acum în Ucraina.
 • Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat, în timp ce îi prezenta lui Vladimir Putin o doctrină de politică externă actualizată, că Rusia se confruntă cu „amenințări existențiale” la adresa securității și dezvoltării sale din partea unor „state neprietenoase”.
 • Președintele belarus Alexander Lukașenko a spus că Rusia, care a decis să amplaseze arme nucleare tactice în Belarus, ar putea, dacă este necesar, să amplaseze acolo și rachete nucleare intercontinentale. El a susținut că a Occidentul „se pregătește să invadeze” Belarus din Polonia.
 • Înaintarea soldaților ruși la periferia orașului Bahmut „a fost oprită – sau aproape oprită”, a afirmat directorul publicației ucrainene de apărare Defense Express.
 • Rusia a transmis vineri că, dacă Statele Unite vor amenința Moscova în legătură cu arestarea reporterului Evan Gershkovici de la Wall Street Journal, va „(semăna vânt și) culege furtună”, a relatat agenția de presă de stat RIA.
 • Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional a aprobat un nou acord extins pe 48 de luni, în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.
 • Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a confirmat că Ucraina folosește deja bombe ghidate prin satelit cu tehnologie JDAM-ER fabricate în SUA
 • Un soldat rus care a participat la agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei și care mergea în Tiraspol a fost oprit pe Aeroportul Internațional Chișinău.
 • Ar putea fi necesară reintroducerea taxelor la importurile agricole ucrainene dacă scăderea prețurilor provocată de afluxul de produse din Ucraina pe piețele UE nu poate fi oprit prin alte mijloace, au declarat vineri prim-miniștrii a cinci state est-europene, printre care și România.
 • O nouă înregistrare video distribuită de forțele armate ucrainene arată cum pușcași marini ai săi au prins într-o ambuscadă o coloană de tancuri și vehicule blindate rusești
 • Finlanda va adera oficial la NATO în următoarele zile, după ce joi parlamentul Turciei a ratificat accesul ţării nordice în Alianţa Nord-Atlantică, a anunţat vineri Jens Stoltenberg.
 • Un grup bipartizan de senatori americani a depus un proiect de lege în Congres privind sporirea securitatății în regiunea Mării Negre începând cu anul acesta.

—————

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *