LIVE Război în Ucraina, ziua 430: Atac cu dronă în Sevastopol / Rusia a ucis 25 de persoane în cel mai mare raid asupra Ucrainei din ultimele două luni / Ucraina e pregătită pentru contraofensivă

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Rusia a lansat vineri rachete asupra orașelor din Ucraina în timp ce oamenii dormeau, ucigând cel puțin 25 de civili în primele atacuri aeriene de amploare din ultimele aproape două luni, în timp ce Kievul a declarat că este aproape gata să lanseze un asalt uriaș pentru a recuceri teritoriul ocupat. Sâmbătă dimineață, un atac cu drone a avut loc în Sevastopol, un rezervor de combustibil care alimentează navele rusești din Marea Neagră fiind distrus.

Soldați ucraineni din brigada 80 își camuflează poziția de artilerie în direcția Bahmut, în timp ce războiul dintre Rusia și Ucraina continuă în regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 430, LIVE-TEXT:

09:16Rusia a pierdut 190.040 de militari de la începutul invaziei, susține Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În ultimele 24 de ore, 580 de soldați au fost uciși pe front.

Printre pierderile suferite de Moscova se numără și: 3.697 de tancuri, 7.184 de vehicule blindate de luptă, 2.908 de sisteme de artilerie, 543 de lansatoare multiple de rachete, 294 de sisteme de apărare antiaeriană, 308 aeronave, 294 de elicoptere, 2.471 de drone, 932 de rachete de croazieră, 18 ambarcațiuni, 5.836 de echipamente auto și autocisterne, 355 de echipamente speciale.

09:08 Grupul de mercenari Wagner, care conduce asaltul asupra Bahmut din Ucraina și care a fost implicat în conflicte în Africa, ar putea înceta în curând să mai existe, a declarat fondatorul Evgheni Prigojin pentru un blogger rus, într-un clip videoo care a fost publicat vineri, transmite Reuters.

08:20Centrul de comandă al Flotei Ruse din Crimeea, atacat cu drone

​Guvernatorul instalat de Moscova în Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a declarat că în noaptea de vineri spre sâmbătă un rezervor de combustibil a luat foc în golful Kazachya, după un atac cu dronă, relatează publicația The Kyiv Independent.

01:20Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Forţele Aeriene ale ţării sale au reuşit să doboare majoritatea rachetelor ruseşti – 21 din 23, referindu-se la atacurile cu rachete în urma cărora 25 de persoane au fost ucise, potrivit News.ro.

”Dacă nu era aşa, statul terorist ar fi reuşit să facă mai multe victime, să ia mai multe vieţi. Şi asta dovedeşte, încă o dată, că putem opri teroarea şi salva oamenii doar cu arme. Apărare aeriană, aeronave moderne”, a subliniat el.

00:30 Rusia are mulţi susţinători în SUA şi în Europa, care sprijină Ucraina în confruntarea cu armata rusă, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit EFE, potrivit Agerpres.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Rusia a atacat vineri dimineața devreme mai mullte orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev și din regiunile centrale și sudice, potrivit presei și oficialilor, informează Reuters.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Forţele Aeriene ale ţării sale au reuşit să doboare majoritatea rachetelor ruseşti – 21 din 23, referindu-se la atacurile cu rachete în urma cărora 25 de persoane au fost ucise.
  • Rusia are mulţi susţinători în SUA şi în Europa, care sprijină Ucraina în confruntarea cu armata rusă, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit EFE.
  • Sistemele de artilerie autopropulsate Caesar, de fabricație franceză, furnizate de Danemarca au ajuns în Ucraina, a anunaț Oleksii Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei.
  • Comisia Europeană a anunțat vineri că a ajuns la un acord cu cinci state UE, printre care Polonia, România și Ungaria, pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene, după interdicțiile de import impuse de mai multe dintre aceste țări și considerate „inacceptabile” de Bruxelles, relatează AFP.
  • Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat vineri un decret care mărește în mod oficial pedeapsa maximă pentru trădare la închisoare pe viață, ca parte a eforturilor de a reprima disidența după începerea războiului din Ucraina de anul trecut, relatează Reuters.
  • O analiză internă comandată de Amnesty International și care a fost scursă publicației New York Times a concluzionat că au existat deficiențe semnificative într-un raport controversat realizat de grupul pentru drepturile omului care acuza Ucraina că pune în pericol în mod ilegal cetățenii prin plasarea forțelor armate în zone civile, relatează The Guardian.
  • Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia trebuie să acționeze rapid pentru a contracara ceea ce el a numit „agresiunea economică” a Occidentului, adăugând că Moscova va extinde legăturile cu țările din Eurasia, Africa și America Latină, relatează Reuters.

––––––

Evenimentele de vineri privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

spot_imgspot_img